Raszorulokon_segitenek_a_diakok1

Rászorulókon segítenek a diákok

Hagyomány a hegyvidéki iskolákban, hogy karácsony előtt különböző adománygyűjtő akciókat szerveznek a szegény sorsú, rossz körülmények között élő gyerekek megsegítésére. Az idén sem volt ez másképp, a diákok pedig ismét bebizonyították, hogy a jó ügy érdekében képesek önzetlenül összefogni. Nekik is köszönhető, hogy jó néhány családban nem lesznek érvényesek Wass Albert sorai: „Rebbentek a kicsike gyertyák, fenyőszag volt és nagy csöndesség kereken. Valami szomorúan szépet éreztem akkor. Fájdalmasat, mert egyedül voltam, s mert nem volt ajándék az asztalon.”

Immár hatodik alkalommal szervezett adománygyűjtést a Sashegyi Arany Iskolaalapítvány az erdélyi Válaszúton működő szórványkollégium, óvoda és iskola javára (ez az intézmény a szegény sorsú magyar gyerekeknek nyújt színvonalas képzést). A kezdeményezés lényege, hogy a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium alsós diákjai a velük egykorú társaiknak állítanak össze csomagokat, amikhez üzeneteket mellékelnek. Az iskolaalapítvány most először a szintén a Kallós Zoltán Alapítvány által üzemeltetett mezőgazdasági szakiskola tanulóit is megajándékozta.
Ezúttal közel 170 doboz gyűlt össze, ezeket még karácsony előtt célba juttatják. Aki szeretne segíteni a mezőségi magyar gyerekeknek, a www.kallos.org.ro internetes címen további információkat olvashat a Kallós alapítvány működéséről.

*

Minden évben csatlakozik az országos cipősdoboz-akcióhoz a Kós Károly Ének-zene Emeltszintű Általános Iskola. Most sem volt ez másként, az intézmény tanulói egy autót megtöltő mennyiségű ajándékot ajánlottak fel kárpátaljai kortársaiknak.
A játékokat és a tartós élelmiszereket a szülői munkaközösség tagjai életkor szerint szétválogatták, arra is ügyeltek, hogy a lányok és a fiúk biztosan nekik való csomagot kapjanak. Egy új kezdeményezést is életre hívott az iskola: a hosszabb ideje őrzött, gazdátlan, de jó állapotú ruhaneműket (közel egy személyautónyi ruhát) egy nyírségi kistelepülésnek adományozza.

*

Először rendezett karácsonyi vásárt a szülői munkaközösség a Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskolában, ahol a gyerekek és szüleik saját készítésű finomságokat, ajándék- és dísztárgyakat, valamint a háztartásokban már nem használt olyan eszközöket kínáltak, amiknek mások még hasznát vehetik. A program bevételét az Orbánhegyi Gyermekekért Alapítvány részére utalták át.

*

A tanév elején a Polgár Alapítvány közreműködésével jótékonysági cipőgyűjtési akcióban vett részt a Jókai Mór Német Nemzetiségi Általános Iskola. Az intézménybe érkező gyermek- és felnőttcipőkkel rászoruló vidéki családokat támogattak.
Karácsony előtt a Jókai iskola HON Alapítványa és a szülői munkaközösség szervezésében adventi jótékonysági vásárt rendeztek. A bevétel az iskolában folyó oktató-nevelő munkához, programok finanszírozásához, tanulók szociális támogatásához, valamint eszközbeszerzéshez nyújt segítséget. Tavaly egyebek közt a négy szakmai műhely alapszintű eszközeinek beszerzésére, a könyvtári állomány frissítésére, valamint jelentős informatikai fejlesztésre fordították a rendelkezésre álló összeget.

*

Évek óta együttműködik a Rákóczi Szövetséggel a Zugligeti Általános Iskola. A diákok az idén többdoboznyi tartós élelmiszert, játékokat és könyveket küldtek a határon túli magyar gyerekeknek. Karácsonyi kirakodóvásárt is rendeztek az iskolában. Ennek bevétele a tavaszi osztálykirándulások megszervezését segíti.

*

A Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület felhívására játékokat, különböző használati tárgyakat és tisztálkodó eszközöket gyűjtött a Németvölgyi Általános Iskola. Az ismeretség nem új keletű a más egyebek mellett a magyar nyelv megőrzésén munkálkodó civil szervezettel, hiszen az egyesület évek óta nyaralni visz határon túli gyerekeket az önkormányzat szántódi táborába – innen a kapcsolat a Németvölgyi iskolával.

*

Hagyomány a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnáziumban, hogy a Luca-napi vásár bevételét jótékony célra ajánlják fel. A hegyvidéki oktatási intézmény az utóbbi években több alkalommal támogatta a Magyarmecskén nehéz körülmények között élő óvodásokat és általános iskolásokat nevelő családokat – az érettségihez kötelező közösségi munkát több tamásis diák a település iskolájában teljesítette –, így a szülők egyetértésével ezúttal is nekik segítettek.
A vásáron befolyt egymillió forintból negyvenkét óvodásnak jó minőségű télikabátot és csizmát vásároltak. A hasznos ajándékok mellé csokoládé, narancs és játékok is kerültek, míg hetven iskolás mesekönyvet, édességet és gyümölcsöt kapott. Raszorulokon_segitenek_a_diakok3

*

Ebben az esztendőben először hirdette meg a PontVelem Okos Program és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat – az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a 24H futár támogatásával – a SegítsVelem Karácsonyi ajándékgyűjtést az iskolákban. A programban részt vett a Virányos Általános Iskola is, a diákok játékokat, könyveket és rajzeszközöket gyűjtöttek, hogy így csaljanak mosolyt rászoruló kortársaik arcára. Az ilyenkor szokásos adventi vásárt is a jó ügy szolgálatába állították, a bevétel egy részéből további ajándékokat vásároltak.

*

Játékot, iskolaszert, pólót, képeskönyvet gyűjtöttek a Testnevelési Egyetem Gyakorló Sportiskolai Általános Iskola és Gimnázium diákjai. Az ajándékokat néhány kedves sor kíséretében cipősdobozba rakták, s ráírták, hogy milyen korú fiúnak vagy lánynak szánják. A csomagokat a Baptista Szeretetszolgálat saját országos önkéntesi hálózatán keresztül juttatja el a rászoruló gyerekekhez még az ünnepek előtt.
Az intézmény a Szent László Társulat és a Rákóczi Szövetség határon túli magyar iskolák, óvodák, árvaházak és gyermekotthonok számára meghirdetett gyűjtésébe is bekapcsolódott. Tartós élelmiszereket és édességet, tisztálkodási szereket, magyar nyelvű mesekönyveket és játékokat küldött a Kárpát-medencében élő magyar óvodásoknak és iskolásoknak. Raszorulokon_segitenek_a_diakok4

mm.