Polgarmesteri_koszonto

Tisztelt Hegyvidéki Polgárok!

Lassan véget ér a várakozás és a készülődés ideje. Már csak néhány nap van hátra az évből, immár kéznyújtásnyira a karácsony estéje, amely az évenként ismétlődő ünnepeink közül talán a legtöbb jelentéssel bír.

Karácsonyra oly sok feladat és próbatétel sűrűsödik össze, hogy sokan úgy érezzük, nem tudunk méltóképpen megfelelni saját elvárásainknak. A feladatok és próbatételek közé tartoznak az ünnep gyakorlati teendői, sütünk, főzünk, karácsonyfát díszítünk, ajándékokat dugdosunk csomagolás előtt, közben valahogy meg kell oldani a nagymama esti hazafuvarozását is. Családunkról, családtagjainkról, velük való kapcsolataink minőségéről sokat mond, hogyan tudunk ilyenkor együtt, egymás keze alá dolgozni. Ahogy az egyik legfőbb próbatétel, az ajándékozás is sok mindenről árulkodik.
Sokszor és joggal kárhoztatjuk a karácsony fogyasztói ünneppé silányulását, azt a gondolkodásmódot, ami a kirakati árcédulákra írt számot tekinti a szeretet mértékegységének. De van az ajándékozásnak egy másik jelentése is. Mert kit tudunk lenyűgözni, egyszerre meglepni és titkos vágyát is teljesíteni a karácsonyfa alatt? Akit ismerünk. Akivel nem csupán szót váltunk esténként, de tényleg beszélgetünk, figyelünk rá, megjegyezzük elmélázó félmondatait. Ilyenkor válhat az ajándékozás gesztusa emberi kapcsolataink fokmérőjévé, ahol az ajándék értékét nem az ára adja, hanem a benne foglalt, a benne megtestesülő kíváncsi és figyelmes szeretet.
Ilyen karácsonyt és ilyen ajándékokat kívánok mindenkinek, és valamikor e három nap alatt egy csendes estét, amikor számba vehetjük magunk körül azokat az embereket és emberi értékeket, akiket és amelyeket szerethetünk, s bízhatunk bennük életünk nehéz perceiben. Karácsony estéjén ne szaladjunk el az élet apróságai mellett, álljunk meg egy pillanatra, fújjuk ki magunkat, nézzünk körül, és becsüljük meg mindazt, amink van.
Boldog, szeretetteljes karácsonyt kívánok mindenkinek!

Pokorni Zoltán

polgármester