Az ünnepi készülődésben is figyeljünk értékeinkre!

Advent idején az üzletek és a vásárok nemcsak a vevőket, hanem a zsebtolvajokat is vonzzák, ezért nem árt, ha a zsúfolt helyeken fokozottan ügyelünk értékeink biztonságára. Az Országos Rendőr-főkapitányság arra figyelmeztetett az év végi ünnepek előtt kiadott közleményében, hogy pénzünket, bankkártyánkat és más egyéb értékeinket már akkor tegyük biztonságos, mások által nem észrevehető és könnyen hozzáférhető helyre, amikor elindultunk otthonról.
A táska, kosár tetejére, vagy a nadrág hátsó zsebébe helyezett pénz- és irattárca nincs biztonságban, megfelelő védelmet csak a belső zsebek kínálnak. Iratainkat a lakás- és autókulcsoktól elkülönítve tároljuk, a bankkártyánk mellett pedig soha ne tartsuk annak PIN-kódját, ezt inkább próbáljuk megjegyezni.
Lopás esetén érdemes mielőbb értesíteni a rendőrséget. Amennyiben eltűnt a lakáskulcsunk, sürgősen cseréltessük le a zárat, az ellopott bankkártyát pedig azonnal tiltassuk le!

A tömegközlekedés veszélyei

Utazás során érdemes a cipzáron kívül csattal is zárható táskát használni, amit a tömegben öleljünk át a kezünkkel, karunkkal, és semmiképpen se tegyük a hátunkra, oldalunkra. Értékeinkre ne hívjuk fel a figyelmet azzal, hogy a tárcánkból pénzt veszünk ki, és nagy értékű mobiltelefont se használjunk látványosan.
Ha a tömegközlekedési eszközön, vagy más zsúfolt helyen szokatlan, oda nem illő esemény történik – például néhány ember heves szóváltásba bocsátkozik, vagy valaki elájul –, az esetlegesen szükséges segítségadás mellett tanácsos még inkább odafigyelni értékeinkre. Sok tolvaj használja ki az emberek figyelmetlenségét, jó szándékát, segítőkészségét és az ilyen jellegű eseményekből adódó zűrzavart.

Parkoljunk biztonságosan!

Parkolás után, két vásárlás között is ellenőrizzük, nem maradt-e értékes vagyontárgy, műszaki cikk, korábban vásárolt ajándék a gépkocsi utasterében. A parkolóban, mielőtt magára hagyjuk a járművet, ne pakoljunk a csomagtartóba, mivel ezt a tolvajok kifigyelhetik.
Érdemes már elindulás előtt a csomagtérbe tenni azokat a dolgokat, amikre a következő helyen nem lesz szükségünk. A gépkocsiban hagyott ruhadarabok is felkelthetik a bűnözők érdeklődését, akik a jármű ablakának betörésével akkor is nagy kárt tudnak okozni, ha végül nem visznek el semmit.
Sokan úgy érzik, felesleges bezárni az ajtót, ablakokat vagy a napfénytetőt olyankor, amikor rövid időre szállnak ki az autóból, ám jobb az elővigyázatosság, hiszen a tettesek a rendelkezésükre álló pár másodpercet is kihasználhatják. Azt talán már mondani sem kell, hogy az indítókulcsot mindig tartsuk magunknál, biztonságos helyen!
Amennyiben lehetőségünk van rá, kijelölt parkolóban és olyan helyen álljunk meg, ami közel esik a célba vett üzlet bejáratához, esetleg térfigyelő kamera közelében, az esti órákban pedig ott, ahol világítás van, belátható és forgalmas terület. A vásárlást követően, ha már bepakoltunk a kocsiba, lehetőleg ne menjünk vissza az üzletbe, mert a tolvajok ez idő alatt is feltörhetik a járművet.

d.