egEgyeztetest_kezdemenyezett_az_onkormanyzat_az_FKF-el

Egyeztetést kezdeményezett az önkormányzat az FKF-fel

Valamennyi hulladékszállítással foglalkozó közszolgáltató, így a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. is köteles január elsejétől legalább kettő különböző méretű hulladékgyűjtőt felajánlani az ingatlanhasználóknak, akik maguk dönthetik el, melyik űrtartalmút választják. Lakóingatlan esetében július elsejétől az egyik választható kuka nem lehet nagyobb nyolcvanliteresnél. Amennyiben az ingatlannak csupán egyetlen életvitelszerűen ott lakó használója van, és ezt a helyi önkormányzat igazolja, legfeljebb hatvanliteres hulladékgyűjtő is kérhető.
A kormányrendelet értelmében a szelektíven gyűjtött műanyag, fém- és papírhulladékot is a háztól viszik el. A műanyag flakonokat lehetőleg összetaposva, a papírt pedig kötegelve kell a gyűjtőedényekbe dobni, míg a lakossági zöldhulladékot kizárólag az erre a célra rendszeresített kukákban, valamint zsákokban lehet gyűjteni.

Kartondobozt nem szabad a kukába dobni, összehajtogatva kell átadni a közszolgáltatónak. Továbbra sem kerülhetnek a kommunális kukákba karácsonyfák, ezeket a szemetesek mellől, vagy a kijelölt gyűjtőpontokról szállítják el.
Egyelőre megmarad a közterületi szelektív hulladékgyűjtő szigetek egy része, az üvegeket ugyanis csak onnan viszik el. Szintén nem számolják fel azokat a sűrűn lakott területeken kialakított szigeteket, amelyek vonzáskörzetében megoldatlan a házhoz járó begyűjtés.
A gyűjtőszigetek megszüntetésével és a házhoz járó szelektív gyűjtéssel kapcsolatban Kovács Lajos alpolgármester egyeztetést kezdeményezett az FKF Zrt.-vel. A Hegyvidéken ugyanis a tapasztalatok szerint nem mindenhol működik megfelelően a rendszer, a házaknál sok esetben felhalmozódik a különválogatott hulladék. Egyebek mellett ez az oka, hogy vannak olyan szelektív szigetek, amelyek az ürítést megelőzően megtelnek, ezért környezetük sokszor szemetes. Ezen az önkormányzat mindenképpen változtatni szeretne.

sm.