Energiahatekonysagi_palyazat_tarsashazaknak

Energiahatékonysági pályázat társasházaknak

Az Otthon Melege Program részeként 10 milliárd forintos keretösszeggel energiahatékonysági pályázatot ír ki a kormány társasházak, lakásszövetkezetek számára. Az 1946 és 2006 között épült, 4–60 lakásos panel- és téglaépületek tulajdonosi közösségei a homlokzatok és a tető szigeteléséhez, nyílászárók cseréjéhez, fűtéskorszerűsítéshez, valamint megújuló energiát alkalmazó rendszerek – például meleg vizet előállító napkollektorok, áramtermelő napelemek – telepítéséhez igényelhetnek támogatást.

A vissza nem térítendő támogatás intenzitása 50%-os, mértéke lakásonként 300–650 ezer forint lehet. A keretösszeget régiónként, a szakmai szervezetek által megadott panel- és társasházi lakások arányában osztják el.
A pályázatokat március 9-től a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig lehet benyújtani elektronikus úton. A folyósítás két ütemben, 95 százalékos és 5 százalékos kifizetéssel történik. Az 5 százalék utólagos folyósításához az energiamegtakarítást ellenőrzik majd, a pályázat célja ugyanis az, hogy az érintett ingatlanok energiahatékonysága legalább két kategóriát javuljon.
A kormány tavaly szeptemberben indította el az Otthon Melege Programot, amelynek eddigi három alprogramja, a kazán-, hűtőgép- és nyílászárócsere program már sikeresen lezajlott. A mostani, társasházi alprogram célja, hogy mérséklődjön mintegy 20 ezer lakás energiafelhasználása, tovább csökkenjenek a lakosság rezsikiadásai, és az ország megfeleljen a nemzetközi fórumokon tett klímapolitikai vállalásainak. A 4,3 milliós magyarországi ingatlanállomány mintegy 70%-a energiahatékonysági szempontból korszerűtlennek számít, ezért a következő három-négy évben újabb pályázatokat írnak ki ezeknek az ingatlanoknak a felújítása érdekében.

d.

A „Társasházak energiamegtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása” című pályázat feltételrendszere megtalálható a kormany.hu weboldalon.