Keruleti_kalandozasok_epuletrol_epuletre

Kerületi kalandozások épületről épületre

Irodaépületeket, kulturális intézményeket, tudományos intézeteket és közlekedési épületeket is bemutat a szerző, Rosch Gábor A Hegyvidék épített öröksége című könyvsorozata harmadik kötetében. Okleveles építészmérnökként szakavatottan, számos érdekességgel kiegészítve kalauzol végig bennünket a kerület legfontosabb helyszínein: a többi között az önkormányzat, a Déli pályaudvar és a Szent János Kórház épületéről is részletes, izgalmas információkat oszt meg az olvasóval.
„A kötet fellapozása közben az ötlött fel bennem – ami egyébként az előző két rész olvasásakor is –, hogy a körülöttünk lévő épületek tulajdonképpen maradandó alkotások, amelyeket naponta látunk, és néha észre sem vesszük, hogy művészeti értékek mellett sietünk el. Rosch Gábor könyvei azonban figyelmeztetnek bennünket arra, hogy érdemes megállni, alaposabban szemügyre venni ezeket. Hiszen minél többet veszünk észre a részletekből, annál közelebb érezzük magunkhoz az egészet” – méltatta a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény gondozásában megjelenő sorozatot Fonti Krisztina alpolgármester. Hozzátette: a hegyvidékiek felettébb szerencsések, hiszen a kerületben olyan neves építészek munkáival találkozhatnak, mint Schulek Frigyes, Ybl Miklós, Árkay Aladár vagy Kós Károly.
„A három kötet egyszerre született meg. Több mint húsz éve foglalkozom a kerület épületeivel. Sok minden köt a Hegyvidékhez, ezért remélem, hogy a könyveim által a fiatalok is közelebbről megismerik majd a helyet, ahol élnek” – mondta a könyvbemutatón a szerző, akinek már több száz írása jelent meg a témában.

(bm.)