Kiralyi_hercegpar_a_Budaiban

Királyi hercegi pár a Budaiban

A Habsburg család két képviselője, Alexander Habsburg-Lothringen királyi herceg, az Aranysarkantyús Vitézi Lovagrend nagymestere és felesége, Herta Margarete Habsburg-Lothringen, a Béke Lángja szervezet alapítója és vezetője látogatott el február elején a Budai Középiskolába. A nemzetközi jótékonysági programokat szervező királyi hercegi pár a jövőben szorosabbra fűzné kapcsolatát az intézménnyel.

Tavaly karácsonykor szeretetcsomaggal támogatta a Budai Középiskola diákjait Herta Margarete Habsburg-Lothringen és férje, Alexander Habsburg-Lothringen. A királyi hercegi pár ezúttal személyesen látogatott el az intézménybe abból az alkalomból, hogy vitéz Bárdossy Péter lovag részvételével Óbudán felavatták a Margarete Habsburg-Lothringen által alapított, a Béke Lángja (Flame of Peace – Flamme des Friedens) elnevezésű jótékonysági szervezet közterületen elhelyezett jelképét. A szobor kőtalapzaton álló, fából készült lángnyelv, amely a szervezet által vallott értékeket, a bátorságot, az erőt, a szív melegségét, a szépséget, az autonómiát, valamint a kitartást és az eltökéltséget szimbolizálja.
A ma már mozgalomként működő kezdeményezés elsődleges célja a békés egymás mellett élés hirdetése, a nemzetközi békepolitika erősítése, az elfogadás és a tolerancia népszerűsítése. Tevékenységük fontos része a szegénység felszámolása, amit a rászorulók megsegítésével kívánnak elérni.
A szervezet nem pénzt gyűjt, hanem jótékonysági akciók szervezésével, az adományok továbbításával foglalkozik, kapcsolatot teremt a segítségnyújtó és a segítséget kérők között. Ez azért fontos, mert így biztosítható, hogy a felajánlások eljutnak a címzettekhez.
Egy ideje már Magyarországon is jelen vannak, különös figyelmet fordítanak a hátrányos helyzetű fiatalokra és gyerekekre. Segítő tevékenysége keretében látogatott el a királyi hercegi pár a Budai Középiskolába is, amelyet az intézményben tanító lovag Spalovszky Csaba ajánlott a Béke Lángja szervezet figyelmébe. A kapcsolatfelvétel közvetlen oka az volt, hogy a pedagógus felismerte: az iskolák nem tudják kezelni a rászorultsággal járó problémákat, nincsenek forrásaik a tanulással, vagy az étkeztetéssel összefüggő szociális támogatások bővítésére.
A vendégeket fogadó Banusné Molnár Zsuzsanna igazgató röviden szólt az iskola karitatív programjairól, köztük a rászorulókat segítő gyűjtésekről, a speciális olimpikonok támogatásáról, valamint a hagyományos téli ételosztásról. Külön is megemlítette, hogy az intézmény szoros kapcsolatot ápol az OTP Fáy András Alapítvánnyal, részt vesz a mintaiskola-programban, és olyan speciális pénzügyi képzéseket nyújt, amik kitörési lehetőséget jelentenek a nehezebb anyagi körülmények között élő diákok számára.
Mint a találkozón kiderült, a királyi hercegi pár tavaly karácsonykor szeretetcsomagot küldött Spalovszky Csaba osztálya számára, ezért is szerették volna személyesen megismerni a tizenkettedikes diákokat, s felmérni, mit tehetnek a gyerekekért és az iskoláért. Az intézményi mentorálásban korábban már szereztek tapasztalatokat, egy győri iskolában komoly lehetőségekhez juttatták a gyerekeket a Béke Lángja szervezeten és személyes kapcsolatrendszerükön keresztül. Erre is utalt Herta Margarete Habsburg-Lothringen, aki elmondta, szívesen kalauzolnák az osztályt egy bécsi kiránduláson, valamint az élet más területein is segítenék a Budai Középiskolába járó diákokat.

-os