Zolderdei_mackohet

Zölderdei mackóhét

Gyertyaszentelő Nagyboldogasszony ünnepéhez számos tavaszváró népszokás, megfigyelés kapcsolódik. Az egyik legismertebb, hogy ha február 2-án kijön a medve a barlangjából, és meglátja az árnyékát, azaz szép, napos az idő, inkább visszamegy aludni, mert tudja, hogy még tovább tart a tél.
Ezt a szokást is felelevenítik a Zölderdő Óvodában, ahol minden év februárjában mackóhetet tartanak. Az idén a gyerekek nem csupán a néphagyományokkal, hanem játék közben a medvék természetével is megismerkedhettek. Mackónézőben jártak a Budakeszi Vadasparkban, ahol Vackornak és Móricnak ezúttal nem akaródzott hosszabb időt tölteni a szabadban, ami azt jelenti, hogy ha nem is lesz már sokáig hideg, azért a télnek egyelőre nincs vége.
Állandó program a mackóhéten az óvoda lépcsőház-galériájában megrendezett tárlat, ahová mindig egy-egy meseillusztrátor hozza el a képeit. Most első alkalommal azonban az óvodások különböző technikákkal készült munkáiból rendeztek kiállítást – a témát természetesen a medvék szolgáltatták.
Megrendezték az elmaradhatatlan mackóbemutatót is, amihez a gyerekek szolgáltatták a kiállítási tárgyakat; a kedvenc plüssfigurák között most először eredeti koreai macik is feltűntek (néhány éve az ázsiai országból járt küldöttség a Zölderdő Óvodában). Játékaik társaságában iskolai órán vehettek részt az óvodások, a feladatokat igazi táblán oldották meg.
A programok sorát ezúttal is a vidám családi mackónap zárta, amire a szülők és a testvérek is meghívást kaptak. Közösen játszottak, pihenésképpen pedig végigkóstolták az erre az alkalomra készített gyümölcsös, mézes finomságokat. A süteményeket szakértő zsűri értékelte: a házi versenyt a Gólya csoport mackónapi édessége nyerte.

(-ály)