Bemutatkoztak_a_hegyvideki_ovodak1

Bemutatkoztak a hegyvidéki óvodák

A hegyvidéki óvodák által nyújtott lehetőségekről, valamint a beiratkozás feltételeiről kaptak tájékoztatást azok a szülők, akik elmentek az Óvodakóstolgató című programra a Jókai Klubba. A fórumon több ízben is elhangzott: a jelentkezések során az önkormányzatnak azokat a családokat kell előnyben részesítenie, amelyek életvitelszerűen itt laknak, és nem csak bejelentkeztek egy kerületi címre a jobb óvodai ellátás reményében.

„Miközben nagyjából állandó a kerület lakosságszáma, és az átlagéletkor növekszik, rejtélyes módon egyre több az óvodás” – utalt Pokorni Zoltán némi iróniával arra a jelenségre, hogy az óvodába lépés előtti időszakban évről évre megemelkedik a kerületbe bejelentkező családok száma. A polgármester az Óvodakóstolgató című rendezvényen elmondta, „tartalmilag és fizikailag is jók” a hegyvidéki óvodák, ezáltal a más kerületekben, településeken lakók számára is vonzók, az önkormányzatnak azonban az óvodai felvétel során azokat kell előnyben részesítenie, akik itt élnek, és nem csak bejelentkeznek egy kerületi címre. Azt, hogy egy család valóban életvitelszerűen a kerületben él, különböző módszerekkel ellenőrzik.
Pokorni Zoltán szólt arról is, hogy az elmúlt néhány évben 325 új óvodai férőhelyet hoztak létre – például a KIMBI Óvodában jelentős beruházással három új csoportszobát építettek –, így jelenleg 1526 férőhely várja a gyerekeket. A bővítések folytatódnak, a Szent János Kórház melletti Hegyvidéki Mesevár Óvodában két új csoportot alakítanak ki a játszóház helyén.Bemutatkoztak_a_hegyvideki_ovodak3„A gyerekek számára a legfontosabb a biztonságérzet, amit nem a falak adnak, hanem az emberek” – hangsúlyozta a polgármester. Szerinte nagyon fontos, hogy a szülők partneri viszonyt alakítsanak ki az óvónőkkel, és ne veszteségként éljék meg lányuk-fiuk óvodába kerülését, hiszen a gyerekekben is csak így alakulhat ki a bizalom a gondozóik felé.
Az óvodai beiratkozás feltételeiről a kerület egyik alpolgármestere beszélt a szülői fórumon. Fonti Krisztina megerősítette a polgármester által elmondottakat, miszerint mindent megtesznek annak érdekében, hogy valóban a kerületben élő gyerekeket tudják felvenni intézményeikbe. Korábban több visszaélést is kiszűrtek – nem életszerű például, hogy egy lakásban egyszerre három család él óvodáskorú gyermekeikkel.
Az óvodai felvételt kérő gyerekek szüleinek jogosultságot igazoló nyilatkozatot kell tenniük. Amennyiben bármely körülmény alapján arra lehet következtetni, hogy a gyermek nem a bejelentett címen lakik, az óvoda védőnői ellátás igénybevételét igazoló dokumentumot kérhet, vagy ennek hiányában családlátogatást kezdeményezhet.
Fonti Krisztina kiemelte, hogy tavaly a fellebbezések után minden kérelmezőnek fel tudtak ajánlani óvodai férőhelyet a kerületben. Az alpolgármester kitért arra is, hogy a törvény ez év szeptember 1-jével vezeti be a hároméves kortól kötelező óvodába járást, ugyanakkor a jegyző a szülők kérelmére felmentést adhat ez alól a gyermek ötödik életévének betöltéséig.
A szeptember 1-jei felvételi kötelezettség azokra a gyerekekre vonatkozik, akik ez év augusztus 31-ig betöltik harmadik életévüket – ismertette az új törvényi szabályozás részleteit az önkormányzat oktatási és közművelődési irodájának vezetője. Gilicze Zoltán elmondta, hogy a hegyvidéki óvodák 2015. május 4. és 8. között fogadják a jelentkezéseket. A felvételt nem a jelentkezések sorrendje határozza meg, arról a következő hetekben döntenek. A felvétellel kapcsolatos első fokú határozatot 2015. június 5-ig postázzák.
Azoknak a gyerekeknek az esetében, akik augusztus 31-ét követően lesznek háromévesek, és a szülők szeretnék őket óvodába járatni, a következő év február 28-ig évközi beíratást lehet kérni az önkormányzattól. Ilyenkor nem garantált a felvétel, de ha valamelyik intézményben van szabad férőhely, a születési dátum szerinti sorrendben felajánlják ezeket az évközi jelentkezőknek.
Kommunikáció, mozgásfejlettség, szociális és pszichés érettség, önállóság – a kerületi pedagógiai szakszolgálat (a korábbi Nevelési Tanácsadó) vezetője szerint ezeket az alapvető szempontokat kell vizsgálni az óvodaérettség megállapításakor. Dr. Vári Zsuzsa kiemelte: az alkalmazkodás egyik sarkalatos pontja, hogy a gyereknek el kell tudni fogadni az édesanya távollétét. Annak érdekében, hogy az édesanya napközbeni hiányát könnyebb feldolgozza a kicsi, érdemes egy személyes tárgyat, például egy plüssállatkát, vagy takarót bevinnie magával, ami hidat jelenthet számára az óvoda és az otthon között.
A szakember szerint a másik fontos kérdés a szobatisztaság. Ha ennek rendezése tovább húzódik, mint 3,5-4 éves kor, akkor nagy valószínűséggel pszichés ok van a háttérben. Vári Zsuzsa azt tanácsolta a szülőknek, hogy bármilyen alkalmazkodási nehézség esetén keressék fel szakszolgálatukat, munkatársaival együtt igyekeznek megoldást találni a problémára.
Az Óvodakóstolgatón elhangzó általános tájékoztatókat követően a szülők találkozhattak az általuk kiszemelt óvoda vezetőjével, és feltehették neki kérdéseiket. A programon nemcsak az önkormányzati intézmények munkatársai voltak jelen, több nem önkormányzati fenntartású óvodából is eljöttek, hogy bemutassák az érdeklődőknek speciális tevékenységüket. Bemutatkoztak_a_hegyvideki_ovodak2

d.