Fekete-feher_pillanatok

Fekete-fehér pillanatok

Pató Károly grafikusművész a pillanat szerelmese. Imádja a természetet, a hétköznapok részleteit: műveiben a megfoghatatlan megfoghatóvá válik, az illatok testet öltenek, az érzések megelevenednek. Legutóbbi kiállításán, aminek a Hegyvidék Galéria adott helyet, a látogatók feketén-fehéren megismerhették a világ apró darabjaiban megbújó sokszínű szépséget.
A művész ízig-vérig hegyvidéki, születésétől – idestova hatvannégy esztendeje – a XII. kerületben él és alkot. Munkáit világszerte ismerik és elismerik; eddig huszonhat országban szerepelt kiállításokon, emellett pedig itt, a Hegyvidéken is több ízben láthattuk már műveit.
A természet és a hétköznapok láthatatlan pillanatai ihletik meg őt igazán. „Állandóan kirándulok. A fényképezőgép mindig a nyakamban lóg, egyetlen pillantás elég ahhoz, hogy megfogjon a látott kép. Legyen az egy idős, ráncos arc, vagy egy fa az erdőben” – mesélt inspirációiról a grafikus.
„Linómetszetein igen messzire megy a mikro- és makrovilágban. A művek monokróm színvilágát összhangban érezhetjük a mostanában minket körülvevő téli és képi hangulatvilággal” – méltatta a kiállítót Fonti Krisztina alpolgármester.
P. Szabó Ernő művészettörténész hasonlóképpen értékelte a látottakat: „Művein egymás mellé kerülnek az azonosítható, a visszacsatolható motívumok és a tömörített, transzformált formák, amelyek csak sejtetik eredetüket, miközben más formákra, történésekre asszociáltatnak.”

(b.)