Figyeljunk_a_parkolasra

Figyeljünk a parkolásra!

Egyik olvasónk hívta fel a figyelmünket egy elsőre furcsának tűnő parkolási szabályra, ami miatt több hegyvidéki lakos kapott már büntetést a szomszédos I. kerülettől.

A Márvány utca Alkotás utca és Győri út közötti szakaszán, a Budai Középiskolával szemközti zöld szigetnél egy tábla informál a parkolási jogosultságról. E szerint, bár a Márvány utca iskola felőli oldala a XII. kerülethez tartozik, a képünkön látható négy parkolóhelyet az I. kerületi parkolási társaság üzemelteti, így oda nem érvényes a hegyvidéki zónában élők számára kiadott engedély, valamint a XII. kerülethez tartozó parkoló-automatából megváltott jegy.
Aki tehát ott parkol, annak az utca szemközti oldalán az Intranszmas irodaház melletti automatát kell használnia. Mindennek az az oka, hogy a XII. és az I. kerület határa éppen a Márvány utca közepén húzódik, ezért azok a parkolók már a Várnegyedhez tartoznak.
Szintén a parkolással kapcsolatos anomália, hogy az autósok egy része a gyalogosok közlekedését akadályozva áll fel a járdára. Pedig a KRESZ egyértelműen fogalmaz: a járdán − részben vagy teljes terjedelemben − csak akkor szabad megállni, ha erre jelzőtábla vagy útburkolati jel ad lehetőséget, a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el, és a gyalogosok számára legalább másfél méter szabadon marad. Előírás az is, hogy a jármű tengelyterhelése nem haladhatja meg az 1000 kilót. A szabályos járdán parkoláshoz mind a négy feltételnek teljesülnie kell, ellenkező esetben az autós közigazgatási bírságra számíthat.
Dávid Gábor, a Hegyvidéki Rendészet vezetője elmondta, hogy folyamatosan ellenőrzik a parkoló autókat, és amennyiben szabálysértést tapasztalnak, megteszik a szükséges intézkedéseket.
A közterület-felügyelőnek nincs lehetősége a mérlegelésre, a szabálytalan járdára parkolás miatt köteles kiróni a 10–15 ezer forintos szabálysértési bírságot. Nagyon fontos, hogy járdának minősül az útnak a gyalogosok közlekedésére szolgáló, az úttesttől szintkülönbséggel, kiemelt szegéllyel vagy más látható módon elhatárolt része, így ezekre is a fenti szabályok vonatkoznak.

M.