Gyermekegeszsegugyi_kozpont_letrehozasaert_kuzdenek

Gyermek-egészségügyi központ létrehozásáért küzdenek

Az Aprónép Alapítvány évek óta küzd azért, hogy Budán is korszerű körülmények között gyógyulhassanak a beteg gyerekek. A támogatóknak köszönhetően már sok mindennel hozzá tudtak járulni a betegellátás színvonalának javításához, valódi eredménynek azonban azt tartanák, ha a Szent János Kórházban végre létrejöhetne a régóta tervezett budai gyermek-egészségügyi központ.

„Buda is megérdemelne egy huszonegyedik századi gyermek-egészségügyi központot” – jelentette ki dr. Madarasi Anna, a Szent János Kórház gyermek-, koraszülött- és csecsemőosztályának vezetője, az Aprónép Alapítvány a Gyermekek Megsegítésére kuratóriumának elnöke annak kapcsán, hogy az ellátás hiányosságai miatt hosszú évek óta nem tudnak olyan színvonalú elhelyezést biztosítani, amit joggal elvárhatnak az érintettek, azaz a budai kerületekben, valamint az agglomerációban élő családok. A gyermekgyógyász főorvos lapunknak elmondta: komoly problémákat okoztak a kórházi átalakítások 2007-ben, amikor a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet mellett a Budai Gyermekkórház aktív ágyait is megszüntették, és ezzel az itt élők számára rendkívül előnytelen helyzet állt elő.
Budán rendkívül alacsony az egy gyermekre eső ágyszám, ennek többszöröse a pesti oldalon, ahol a Heim Pál Gyermekkórházban és annak Madarász utcai részlegében, a Bethesda Gyermekkórházban, valamint két egyetemi klinikán is van aktív ellátás – magyarázta a főorvos. További problémaként említette, hogy megszűnt az önálló gyermek fül-orr-gégészeti és bronchológiai osztály, így beszűkültek a gyerekek műtéti lehetőségei, ami nem csupán a műtéti szám csökkenését eredményezte, de az elhelyezésben is minőségi visszaesést jelentett.
Madarasi Anna szerint a jelenlegi gondokat megoldaná, ha a Szent János Kórházban létrehoznának egy gyermek-egészségügyi központot, ahol a gyermekellátással foglalkozó aktív (csecsemő- és gyermekosztály, gyermeksebészeti osztály, gyermek fül-orr-gégészeti és bronchológiai osztály) és rehabilitációs osztályok mellett végre egy önálló gyermekintenzív osztályt is kialakíthatnának. A fekvőbeteg-osztályok és a speciális szakrendelők földrajzilag és szakmai irányítás tekintetében is közösen dolgoznának, aminek számtalan előnye lenne. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a Szent János Kórházban fekvő betegeket nem kellene egyes diagnosztikai vizsgálatok miatt a kórház Rózsadombon működő telephelyére, a Budai Gyermekkórházba szállítani, vagy jóval egyszerűbben meg lehetne oldani, hogy konzíliumot hozzanak össze azok a szakorvosok, akik most a különböző telephelyeken dolgoznak.
A főorvos elmondta, az intézmény vezetése elviekben támogatja, hogy a gyermekosztály bővítésével – a szomszédos pszichiátriai osztály átköltöztetésével és jelenlegi épületének rekonstrukciójával – létrehozzák az új központot a János kórházban. Saját forrásból azonban nem tudnak elegendő mennyiségű pénzt előteremteni erre, ezért jelenleg az Aprónép Alapítvány igyekszik támogatókat találni a bővítéshez.
Mivel a teljes beruházáshoz több százmillió forintra lenne szükség, ezért az alapítvány a pillanatnyi lehetőségei mellett egyelőre csak kisebb fejlesztéseket, speciális programokat próbál megvalósítani a színvonalasabb betegellátás érdekében. Kórtermeket újítottak fel az elmúlt években, műszereket vásároltak, valamint higiénés szempontból modernizálták a koraszülöttrészleget. A rehabilitációs osztályon kutyaterápiát szerveztek, továbbá művészetterápiát, valamint speciális fényterápiát is elindítottak, hogy még több módon segítsék a gyerekek gyógyulását.
A legutóbbi jelentős eredmény egy modern műszer megvásárlása volt az epilepsziás gyerekek műtét előtti kivizsgálásához: a 7,5 millió forintos készülék beszerzéséhez a kórház 3 millió forintot adott, a hiányzó összeget pedig az alapítvány gyűjtötte össze. A közeljövőben újabb korszerű – darabonként mintegy 3,5 millió forintba kerülő – inkubátorokat szeretnének beszerezni támogatóik segítségével.
Az alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte, hogy az említett fejlesztésekhez, programokhoz nagyobb cégek pályázatain kaptak támogatást, továbbá művészek ajánlották fel segítségüket jótékonysági előadásokkal. A Hegyvidéki Önkormányzat is rendszeresen segíti munkájukat, nemrégiben 200 ezer forinttal járultak hozzá kisebb műszerek beszerzéséhez. Madarasi Anna hangsúlyozta, hogy a magánszemélyek adományai szintén sokat jelentenek, az adózók 1%-os felajánlásaiból újabb és újabb lépéseket tudnak tenni a gyermekellátás körülményeinek javítása érdekében.

d.

 

Az Aprónép Alapítvány a Gyermekek Megsegítésére adószáma: 19677749-1-41. Számlaszám: 10700244-48429900-51100005.