A_lelki_bajoktol_is_fajhat_a_test

A lelki bajoktól is fájhat a test

A krónikus fájdalom pszichoterápiás kezelési lehetőségeit ismertette Bagdi Petra klinikai szakpszichológus az Idősek Egészség Iskolája februári előadásában. Az Országos Gerincgyógyászati Központ szakembere arra hívta fel a figyelmet, hogy a lélek gyógyításával a fájdalmaktól is megszabadulhatunk.

A krónikus fájdalom, a lélek és a pszichoterápia kapcsolatáról beszélt Bagdi Petra klinikai szakpszichológus a havonta jelentkező Idősek Egészség Iskolája legutóbbi alkalmán a Kulturális Szalonban. Mindenekelőtt a fogalmakat tisztázta: mint elmondta, a pszichológus bölcsész, a pszichiáter orvosi egyetemet végez, ezért utóbbi gyógyszert is felírhat, ugyanakkor elsősorban a betegségek tüneteit kezeli. A pszichológus viszont a problémák gyökerét tárja fel, azáltal gyógyít, hogy a lelki bajokat orvosolja.
Az Országos Gerincgyógyászati Központ szakembere emlékeztetett: a modern tudomány megtalálta az összefüggést a stressz és a betegségek kialakulása között, egyúttal kimutatta, hogy létezik pozitív és negatív stressz. Ezek ugyanolyan testi változásokat okoznak, egyebek közt megnő a vérnyomás, szaporább lesz a pulzus, izzadni kezdünk. Vészhelyzetben elmúlnak a fájdalmak, helyüket átveszi az életösztön. Bár a stressz rövid távon növeli a teljesítményt, segít legyőzni a pillanatnyi problémákat, ha sokáig fennáll, károkat okoz, csökken az immunrendszer hatékonysága, különböző betegségek alakulnak ki.
Ezzel a jelenséggel foglalkozik a pszichoneuro-immunológia, amely kimutatta, hogy a lélek közvetlen kapcsolatban áll az immunrendszerrel és az idegrendszerrel. A tudomány jelenleg úgy tartja, hogy a lélek a teljes szervezetben jelen van. Élményeink, érzéseink testünk minden egyes sejtjében megmutatkoznak és elraktározódnak, közvetlen hatást gyakorolnak szervezetünk működésére.
Nem véletlen, hogy a bio-pszichoszociális szemlélet szerint a betegségeknek lelki és társas okai vannak. A megállapítás az akut és a legalább három hónapig folyamatosan fennálló krónikus fájdalmakra is igaz.
A krónikus állapot általában azért alakul ki, mert a probléma nem csupán biológiai eredetű, fennmaradását pszichoszociális tényezők is befolyásolják. Lumbális gerincműtét esetén például a pszichometrikus állapotfelmérés jobban kimutatja a rokkantságot, mint a képalkotó eljárások. Lelki összefüggésekre vezethető vissza, hogy egy tökéletesen sikerült műtét után megmaradhat a fájdalom, ezzel szemben van, amikor orvosilag súlyos esetekben nem jelentkeznek a panaszok.
A fájdalom összetett érzés, amihez annak érzékelésén túl hozzátartoznak az érzelmek, a gondolkodásmód, a viselkedés és a társas kapcsolatok. A krónikus fájdalom együtt jár a testi-lelki egyensúly elvesztésével.
A tapasztalat az, hogy ha sikerül megérteni az egyensúlyvesztés okát, a gyógyulás sokkal gyorsabb lesz – hangsúlyozta a szakember, hozzátéve, hogy a krónikus fájdalom a személyiséget is megváltoztathatja. Szorongók, befelé fordulók leszünk, kialakul a társas izoláció, romlik az életminőségünk, bajainkra egy idő után kizárólag kívülről várjuk a megoldást. Ilyenkor kap fontos szerepet a pszichológus, aki a kommunikáció erejével gyógyít.
A pszichoterápia ugyanakkor csupán támasz, a gyógyuláshoz elengedhetetlen a beteg együttműködése, amit erősít a környezet segítsége, a pozitív gondolkodás, a hit, az örömképesség és a megfelelő motiváció. Gátolják a gyógyulást a lelki bajok, a káros életmód, a személyiségzavar, valamint más betegségek jelenléte. Bagdi Petra szerint azt a bizonyos poharat mindig lássuk félig telinek, hiszen ezzel nem hagyjuk figyelmen kívül a tényeket, azonban pozitívan állunk pillanatnyi állapotunkhoz!
A pszichológus képzeleti technikákkal, relaxációval, gyógyító hipnózissal, zeneterápiával dolgozik. Az érzékekre és a gondolkodásra helyezi a hangsúlyt, ahogyan létezik viselkedéses, érzelmi és társas terápia is.
Sajátítsuk el a „nem mondás” képességét, adjunk időt magunknak a feltöltekezésre, legyünk nyitottak az élet dolgaira! Engedjük el a régóta cipelt haragot, a megbocsátás ugyanis növeli az immunrendszer ellenálló képességét, gyorsítja a gyógyulást. Hasonló hatása van a veszteségek feldolgozásának is.
Fogalmazzunk meg célokat, hiszen csak akkor lehetünk elégedettek, ha tudjuk, hova tartunk – ajánlotta végül a szakpszichológus. Mindebben sokat segít a rendszeres mozgás és sportolás, hiszen olyankor boldogsághormonokat termel a szervezetünk.

-os