Nyitott_szivvel_a_vilagra

Nyitott szívvel a világra

Angyal Júlia festőnő jól ismert a kerületi művészetbarátok körében, hiszen tagja a helyi alkotókat összefogó Galéria 12 Egyesületnek, számos kiállítását láthattuk már a Hegyvidéken. Most az utazásait megörökítő emlékképeit mutatja be a polgármesteri hivatal folyosógalériájában.
A megelevenedő varázslatos tájak titokzatosságára hívta fel a figyelmet a megnyitón Sikota Krisztina, aki szerint a festményeket úgy érdemes szemügyre venni, hogy előzőleg nem olvassuk el a címüket. „Ez egy érdekes játék, így megpróbálhatjuk kitalálni, melyik helyszínt ábrázolják” – mondta az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke, aki szerint Angyal Júlia úti képei a lehető legegyszerűbb módon, a legfontosabb motívumokat megmutatva kalauzolnak idegen tájakon.
Prokopp Mária művészettörténész mindenekelőtt azt emelte ki, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat példamutató módon érti és támogatja a helyi művészeket, ami rendkívül fontos, hiszen a kultúra közvetve és közvetlenül egyaránt sokat ad az itt élőknek. A folyosógalériában látható alkotásokkal kapcsolatban elmondta: Angyal Júlia átérzi, hogy az ember a szellem és a test megbonthatatlan egysége. Ezt az angyali tudást sugározzák a bemutatott képek, amelyek a művész lelkén átszűrődő látomások: arra intenek, hogy mindig nyitott szívvel forduljunk a világ felé.
„Mindezt néhány vonallal, a színek játékával éri el, képes megszólítani, megérinteni és gondolkodásra, elmélyülésre késztetni a nézőt” – fogalmazott Prokopp Mária, hozzáfűzve, hogy Angyal Júlia nem csupán utazásra, barangolásra hív, hanem egyúttal belső zarándoklatra is. A művészettörténész külön megemlítette a Gyökerek és a Kapcsolat című képeket, amelyek a táj, valamint az épületek segítségével a lelki összetartozást jelenítik meg.

(-ály)

A kiállítás megtekinthető a polgármesteri hivatal (XII., Böszörményi út 23–25.) I. emeletén március 20-ig, ügyfélfogadási időben.