Széles körű összefogás az erdőkért

A Hegyvidék magasabban fekvő részein élők december első napjaiban megtapasztalhatták, milyen óriási károkat tud okozni a hosszan tartó ónos eső és az azzal együtt járó jegesedés, amikor a fák összeroskadnak az ágaikon egyre csak hízó jég súlya alatt. Szinte egyetlen ép fa sem maradt a kerület erdeiben, a táj azonban nem csak itt mutat drámai képet: a felmérések szerint országszerte ötvenezer hektárnyi erdőterület sínylette meg jelentős mértékben a jég pusztítását.
Áder János köztársasági elnök az állami támogatás mellett társadalmi összefogást sürgetett az erdőkárok enyhítésére, és arra kérte a közszolgálati médiát, szenteljen kiemelt figyelmet a hazánk erdeinek kárenyhítését célzó civil kezdeményezéseknek. Felhívása nyomán „S. O. S. Bajban az erdő!” címmel március 1-jén tematikus napot szervez a közmédia: a rádió és tv-csatornák helyzetjelentést adnak a jelenlegi állapotokról és a jövőbeni feladatokról. A műsorokban körüljárják, hol tartanak a helyreállítási munkák, honnan és hányféle segítség érkezett, továbbá emberi történeteken keresztül mutatják be, mit jelent mindnyájunk számára az erdő.
A tematikus napot ismertető sajtótájékoztatón Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára elmondta, az államfő az Országos Erdészeti Egyesületet (OEE) és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapot kérte fel, segítsen a társadalmi összefogás megteremtésében az erdőket ért károk elhárításáért. A Földművelésügyi Minisztérium saját erőforrásai felhasználásával mindenben igyekszik támogatást nyújtani, ugyanakkor lehetőséget szeretnének teremteni arra, hogy azok a természetbarátok, akik szívükön viselik az erdők sorsát, egy úgynevezett „csemetejeggyel”, azaz egyetlen telefonhívással 250 forintot adhassanak egy facsemete ültetéséhez. Az adományvonal hívószáma a 136-0090 lesz – mondta az OEE főtitkára, Lomniczi Gergely.
A műsorfolyamot követően egy kuratórium dönt majd arról, hogy a jégkármentesítésre felajánlott összegeket mely területeken, milyen módon használják fel. Szintén a tematikus nap után hirdetik meg azokat a közösségi programokat, amelyeket az önkéntes munkára jelentkezőknek szerveznek.

sz.