Szeress_Mexikoban

Szeress Mexikóban – Schäffer Erzsébet kedvenc filmje

Ismét több száz érdeklődőt vonzott „Az én filmem” programsorozat legutóbbi estéje, amelyen Lévai Balázs házigazda vendége ezúttal Schäffer Erzsébet volt. A Pulitzer-díjas újságíró egyik kedvencét, a Szeress Mexikóban című romantikus drámát hozta el a MOM Kulturális Központba.

Schäffer Erzsébetet a La femme magazin az 50 legbefolyásosabb magyar nő közt tartja számon, ám Lévai Balázs kérdésére válaszolva elmondta, ő csupán egyetlen egy dologra van hatással: „Maximum a vasárnapi ebédre!” – szögezte le a Pulitzer-díjas újságíró, akiről kiderült, imádja a gasztronómiát, főleg a mexikóit. Persze, a házigazda azonnal tudni akarta, vendége hogy áll a tequilával. „Azt is szeretem. Citrommal és sóval. Így kell inni. Semmi fahéj, semmi narancs!”

Mexikó sokkal többet jelent Schäffer Erzsébet számára, mint azt gondolnánk. Az ott élők mentalitása, a határtalan életszeretet és lazaság magával ragadta, amikor a Föld legnépesebb spanyol nyelvű országában járt. S bár odavan a jó filmekért, nehezen tudta eldönteni, melyikkel mutatkozzon be „Az én filmem” programsorozat meghívottjaként a MOM Kulturális Központban. Kedvencei listáján szerepel a Babette lakomája, a Kisvárosi ünnep és az Ádám almája is, ám végül a szívéhez legközelebb állóra, minő meglepetés, a Szeress Mexikóban című romantikus drámára esett a választása.

A több díjat is besöprő klasszikus hűen mutatja be a régi latin-amerikai szokásokat. Főhőse, Títa egy erősen hagyománytisztelő család legkisebb gyermeke. A tradíciók szerint a lány anyja haláláig nem mehet férjhez, azonban a sors mégis úgy hozza, hogy a nővérek közül elsőként az ő szívét ejtik rabul. Titkos választottjához a gasztronómia nyelvén szól, a főzés számára egyben szerelmi vallomás. Laura Esquivel bestsellerének világhírű adaptációjában a néző a valóság és az irrealizmus ötvözésének lehet tanúja.

A vetítés előtt Schäffer Erzsébet ekképpen konferálta fel Alfonso Arau munkáját: „Lazuljanak el, felejtsék el a tabukat, és hagyják, hogy a mexikói mese mágikus realizmusa magával repítse önöket! Ennek a filmnek nagyon sok valóságtartalma van. Szerintem szerethető. Remélem, önök is szeretni fogják!”

S valóban, a Szeress Mexikóban osztatlan sikert aratott. „Nagyon kedvelem az írónőt, ezért is jöttem el ma este. A filmet most láttam először, és be kell vallanom, teljesen magával ragadott” – mondta Gabriella, aki hozzátette: sok mindent olvasott már Schäffer Erzsébettől, de igazán csak most ismerte meg őt.

BM