Szeretetre_hangolva

Szeretetre hangolva

Mi történik, ha tizennégy nagyszerű zenész hangversenyt ad? Nos, a falak megremegnek, a hangszerek boldog harsonába kezdenek, a közönség szárnyal – ahogy az a Solti György Zeneiskolában is történt nemrég.

A Solti György Zeneiskola volt és jelenlegi művésztanárai egykori növendékek közreműködésével megmutatták: egy átlagosnak tűnő estét néhány hangszer segítségével könnyedén csodássá lehet varázsolni. Csupán hangszerekre és tehetségre van szükség. A különleges találkozáson Mozart, Dancla, Albioni, Chopin és Liszt halhatatlan művei elevenedtek meg, az élmény azonban nem csupán ezek pontos és szép előadásának volt köszönhető.
Kevesen tudják, de a zeneiskola tanárai szabad idejükben – legyen az egy lyukasóra, vagy bármilyen épp adódó alkalom – rendszeresen hódolnak a közös zenélés örömének. „A Solti György Zeneiskola tantestülete híres az összetartó erejéről. Erre az újévi gála volt a legjobb példa, amelyen szinte minden tanárunk fellépett. A hangversenyek azért is olyan fontosak, mert a próbákra szánt idő alatt mélyebb kapcsolatok, barátságok alakulnak ki. Ezek erősítik a kollégák kohézióját” – mesélt a kulisszatitkokról Dióssy Krisztina, a Solti igazgatója.
A fellépők közül az egyik legnagyobb sikert Bartai Ariadne Scarlatti-szonáták című előadása aratta. A már nyugdíjas pedagógus zongorajátékával kápráztatta el a megjelenteket. Lapunknak elmondta, negyven esztendeig tanított a zeneiskolában, s úgy gondolja, sikereit a szakma és a zene iránt érzett alázatának köszönheti. „Az ember a haláláig tanul, ez egy örök folyamat – magyarázta. – Ezért olyan hihetetlenül izgalmas a zenepedagógia.”

(b.)