Viszlat_peneszszag

Viszlát, penészszag!

Háztartási gépeink karbantartásának lehetőségeiről rendszerint akkor tudunk meg a legtöbbet, amikor már baj van. Ilyenkor többnyire borsos áron kijön egy szerelő, jó esetben orvosolja a problémát, és ha lelkiismeretes, akkor arról is tájékoztat, mit tegyünk, ha a lehető legtovább szeretnénk használni a mosógépünk, mosogatógépünk nyújtotta előnyöket.
Kevesen tudják például, hogy a mosógépek dobján van egy kis ablak, amelyet ha kinyitunk, ki tudjuk szedni az esetlegesen a dob és a gép teste közé beesett és alul megrekedt tárgyakat, apróbb kavicsokat, vagy bármit, amit kivitt a lyukakon a centrifuga. Ugyanígy érdekes „kincseket” találhatunk, ha kinyitjuk a mosógép alján lévő kis ajtót, és ellenőrizzük az e mögötti szűrőt. Nemcsak gombokat, függönytartó pöcköket bányászhatunk ki innen, de időnként ki is tisztíthatjuk, ami a javára válik a gépnek.
Előfordulhat, hogy a nyugalmi állapotban lezárt mosógép egy idő után penészszagot áraszt, sőt, ezt a frissen kimosott ruháknak is átadja. Ilyenkor sem szabad kétségbeesni! Bár egy ecetes mosás végfuttatása a lerakódott vízkő és a fertőtlenítés szempontjából bizonyára hasznára válik a gépnek, a kellemetlen penészszagot, sajnos, nem űzi el. Ebben az esetben egyszerűen tegyünk három evőkanál trisót a dobba, és futtassunk végig egy 90 fokos programot.
Ha nem szeretnénk, hogy a gép „hiába” járjon, ilyenkor nagymosást rendezhetünk a rongyoknak, vagy a lepedőknek, csak egyre figyeljünk oda: ez a tisztítószer hajlamos kiszedni az anyagok színét! A trisó (magas hőmérsékletű vízzel együtt) rendkívül hatékony, vízlágyító hatású zsíroldó, amelyet bármely drogériában beszerezhetünk – a márkás tisztítószerekhez képest jóval alacsonyabb áron.
Az üres trisós mosást ajánlott háromhavonta legalább egyszer végigfuttatni mosógépünk tisztán és karbantartása érdekében, de alkalmazhatjuk csak abban az esetben is, amikor megcsapja orrunkat a penészszag. Fontos ugyanis tisztában lenni azzal, hogy ez a vegyszer nem veszélytelen, mivel az élővizekbe jutva erős algásodást vált ki.
A mosogatógép talán még kényesebb, mint a ruhák tisztítására szolgáló szerkezet. A tökéletlenül elmosott edények általában hamarabb szemet is szúrnak, ez azonban a legtöbb esetben csupán a szűrők tisztán tartására hívja fel figyelmünket. Ezek kimosásával általában meg is szűnik a panasz.
Arra azonban nyilván kevesen gondolnak, hogy nemcsak a szűrők, de a mosófejek is megtelhetnek ételmaradékokkal, piszokkal. Érdemes tehát időnként átvizsgálni, levenni és kitisztítani a víz szétspriccelésére szolgáló forgófejeket, amelyek réseit citrommagok és egyéb ételszemcsék zárhatják el, megakadályozva a vízsugár szabad távozását.
A forgófejek eltömődésének lehet a jele az is, hogy a mosogatógépbe helyezett tabletta nem, vagy csak részlegesen oldódik fel. Figyeljünk oda erre, és bizonyos időközönként ezt a masinát is mossuk át ecettel magas hőfokon!

JZs.