Ember_a_show_mogott

Ember a show mögött

Van egy zenekar, amelyiknek nemcsak óriásia rajongótábora, dea tévé jóvoltából azok is ismerik országszerte, akik egyébkénta hírét sem hallották. Vérpezsdítő klipjükugyanis naponta látható az M1 népszerű Ridikülcímű műsora főcímzenéjeként.
A Group ’N’ Swinget két énekes, Mihályi Réka és Gájer Bálint, valamint nyolc hangszeres művész alkotja. A MOM Kulturális Központban december végén megrendezett Ember a show mögöttcímű rendhagyó koncertjük bátran sorolható a téli évad legsikeresebb rendezvényei közé.
A zsúfolásigmegtelt színházteremben nemcsak fergeteges szvinggel és lüktető boogie-val szórakoztatták a nagyérdeműt, de lebilincselő történeteikkelés a háttérben vetített fotókkal közelebbis hozták a nézőkhöz magukat és művészetüket, az alkotás folyamatát és a sikerhez vezető utat. Sok más mellett kiderült például, hogy Mihályi Réka jogász, a zenekar alapítója, Péntek Tibor dobos építészmérnök, Bakó Istvánszaxofonos pedig a Pénzügyőrzenekar tagja „civilben”.
A színpadon tucatnyi karácsonyfa teremtett ünnepi hangulatot. A koncert nagyrészt a zenekar saját számaiból állt; két lemezük (Swing amíg élek, Botrány!) sikere is bizonyíték arra, hogy a hazai komponisták és szövegírók magyar nyelvű dalai egyenértékűek a külföldi világslágerekkel.
Csík Tibor és Nyikes Krisztián trombitán, az egyik legtermékenyebb szerző és hangszerelő, Almási Attila harsonán és baritonszaxofonon, Bakó István pedig tenorszaxofonon játszott. A szűkszavú, de annál hatásosabban gitározó Gyalog Zoltán egyedül mutatta be első szerzeményét, a zenekari darabokban pedig frenetikus szólókkal kápráztatta el a hallgatóságot. Lőrincz Ádám zongorázott, míg a ritmustandemben Molnár Péterbőgőzött és Péntek Tibor dobolt.A színpadi előadást Stohl Luca táncművész színesítette.
A sok remekül meghangszerelt, a négy fúvós jóvoltából igazi bigband-hangzású dalok sorában hallhattuk Almási Attila két kompozícióját, a Széplányok és rosszfiúkat, valamint a TuVuóFá L’Americanót is. Természetesen elhangzott Mihályi Rékától az eredetileg Retikül címre hallgató szám,GájerBálinttól a Mint egy zsák, s persze az Amíg élek címűsláger is.
Az ilyenkor kötelező karácsonyi blokkban néhány közismert angol nyelvű dal (JingleBells, LetItSnow stb.) csendült fel. Ezek a szvinges tempó és a hangszerelés révén szépen illeszkedtek a produkcióba. S ha már közkedvelt örökzöldek, három olyan szerzemény is elhangzott, amelyikben egy-egy hangszeres szólistáé volt a főszerep: a Body and Soul, az OntheSunnySide of the Street és a WhenYou’reSmiling. A népszerű FlyMetothe Moon előadásába Almási Attila zongorista-énekes édesapja is beszállt.
A közönség felállva, vastapssal ünnepelte a zenekart,amely saját dalokból álló egyveleggel és a Louis Prima repertoárjából mindenki által ismert Angelinával búcsúzott. A Group ’N’ Swing frenetikus előszilveszteri koncertje igazi show volt, együtt tapsolással, közös énekléssel. Szórakoztatás felsőfokon.

Márton Attila