Helytorteneti_rejtelyek_es_rejtvenyek

Helytörténeti rejtélyek és rejtvények

Az elmúlt évtizedek alatt hatalmas mennyiségű műtárgy- és dokumentumállomány halmozódott fel a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteményben, a Beethoven utcában több mint ezerötszáz tárgyat őriznek. A leltárkönyvek szerint olyan kuriózumokat is, mint az Óra-villa eredeti óraszerkezete, vagy éppen Barabás Miklós festőművész villájának eredeti parkettarészlete.
A 19. században és a 20. század eső felében tucatjával jelentek meg a kerületi helyszíneket ábrázoló képeslapok, ezekből is több száz található az archívumban, csakúgy, mint aprónyomtatványokból, amelyek közt századfordulós báli meghívóktól a nyolcvanas évek moziplakátjaiig számos érdekesség fellelhető.
A legnagyobb gyűjteményi egységet a fotók és az iratanyagok teszik ki. Ez utóbbiak közé tartozik például az egykor a Városmajor utcában élő Semsey grófok családi levéltárának egy része. Az immár majd’ negyvenezer képből jó néhány sajnálatos módon dokumentálatlanul került be az intézménybe a nyolcvanas-kilencvenes években. Ezért a lap olvasóihoz fordulunk segítségért, egyben játékra invitáljuk Önöket!Helytorteneti_rejtelyek_es_rejtvenyek2Mostantól az újság hasábjain folyamatosan közreadunk régi fényképeket a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény archívumából, ezeken beazonosítatlan helyszínek, személyek szerepelnek. Kérjük, amennyiben bármiféle információval rendelkeznek a fotókkal kapcsolatban, keressék a helytörténeti gyűjtemény munkatársait, és segítsék munkájukat, hogy a kutatói adatbázis minél teljesebb, pontosabb legyen.
Az alábbi két kép közül az egyik egy játszótéren készült, a másik egy boltbelsőt ábrázol. Várjuk segítségüket!

Cím: 1126 Budapest, Beethoven utca 1/b.

Telefonszám: 457-0501.

E-mail: info@hegytortenet.hu.

Balázs Attila