Vernyomasmerok_a_SzivSN-tol

Vérnyomásmérők a SzívSN-től

Vérnyomásmérők biztosításával járul hozzá a keringési problémákkal küzdő kerületiek egészségének javításához a SzívSN Országos Betegegyesület. A tíz készüléket Bernáth-Lukács Zsuzsa adta át a rászorulóknaka Kulturális Szalonban.
A szívbetegségek megelőzése, valamint a betegtájékoztatás területén tevékenykedő civilszervezet elnöke elmondta, hogy a vérnyomásmérést öt percig tartó pihenést követően ajánlott elvégezni. Akinek valamilyen keringési zavara van, reggel, délben és este is mérje meg az értéket.
Fontos a vérnyomásnapló vezetése, hiszen így pontosan nyomon lehet követni a változásokat, ami nagy segítséget jelent a kezelőorvosnak.A betegegyesület szakemberei éppen ezért segítséget nyújtanak a betegnapló vezetésében, emellett megtanítják a helyes vérnyomás- és pulzusmérést, valamint tájékoztatást adnak a gyógyszerszedés alapvető szabályairól is.
Kiemelt figyelmet kell fordítani a megelőzésre, hiszen a magas vérnyomás időbeni felismerésével jelentősen csökkenthető a szövődmények kialakulásának esélye (rejtőzködő betegségről van szó, ami bár lassan alakul ki, sokáig nincsenek kellemetlen tünetei, ezért a betegek sokszor későn fordulnak orvoshoz). A prevenció egyik eszköze a rendszeres vérnyomásmérés, a naponta mindössze néhány percet igénybevevő művelet nagymértékben hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez.
A vérnyomásmérők átadásában segédkező Kovács Lajos alpolgármester sikeresnek nevezte az egyesület és az önkormányzat közti együttműködést. A közös munka eredményeként immár másodszorkaptak vérnyomásmérőket a rászorulók. A kerület a kezdetektől támogatja a SzívSN Országos Betegegyesületet, amely az Egészséges Hegyvidék program keretében már több alkalommal szervezett ingyenes szív- és érrendszeri szűrést.

-os