Bovul_szinesedik_az_ovodai_kepzesu

Bővül, színesedik az óvodai képzés

Módszertani képzéssel is kiegészült az idei első óvodavezetői értekezlet januárban. A polgármesteri hivataloktatási és közművelődési irodája ezzel is segíteni szeretné a pedagógusok számára kötelező százhúszórás képzés kreditjeinek feltöltését.

A Hegyvidéki Önkormányzat január közepén tartotta meg az idei első óvodavezetői értekezletet. Ezen elhangzott, hogy folytatódik egy tavaly megkezdett program: március végéig óvodánként tíz-tíz alkalommal síelni tanulhatnak a gyerekek, akiknek a Nanook Síiskola biztosítja a pályát, az ingyenes oktatást és a balesetbiztosítást.
„A síiskola szakoktatói az önkormányzati fenntartású óvodák száznegyvenhat gyermekét tanítják meg az alapokra” – mondta el lapunknak Gilicze Zoltán, a polgármesteri hivatal oktatási és közművelődési irodájának vezetője.Ebben az évben a felszerelést a szülőknek kell beszerezni, de azoknak, akiknek ez nehézséget okoz, az önkormányzat segítséget nyújt. „Az oktatást a MOM Sportban tartják reggel kilenc és tíz órától – folytatta Gilicze Zoltán. – A célunk nem síversenyzők kinevelése, sokkal inkább az óvodások sportággal való megismertetése és a mozgás örömének átadása.”
Az óvodai programokat hivatott színesíteni az a Magyar Rádió Szimfonikusai által tartott 45-50 perces koncert is, amelyre a zenekar ügyvezetője, Hamada Katalin invitálta a jelenlévő vezetőket és persze a gyerekeket. A Lukácsházi Győző által vezetett rendezvényen népszerű komolyzenei műveken keresztül mutatják be a zenekar hangszereit, hangszercsoportjait a középsősöknek és a nagycsoportosoknak. Annak érdekében, hogy a kicsik is hasonló élményben részesüljenek, az együttes zenészei kisebb, kamara formációban látogatást tesznek majd az óvodákban.
Az Apor Vilmos főiskola tanára, Zóka Katalin köszönetet mondott az óvodavezetőknek és a pedagógusoknak azért, hogy befogadták az óvodai gyakorlatra érkező diákokat, és segítik a munkájukat. „Hallgatóink rácsodálkoztak az intézmények országos átlag feletti szakmai és infrastrukturális adottságaira” – emelte kia tanárnő, aki egyúttal ígéretet tett arra, hogy tavasszal egy karriernap megszervezésével igyekeznek segíteni a munkaerő-feltöltést és -frissítést.
Módszertani képzésen is részt vehettek a megjelent pedagógusok. Karácsony Molnár Erika, az Apor Vilmos főiskola tanára tartott előadást a hagyományok, jeles napok óvodai programba való beemelésének módjairól és fontosságáról.
„Az önkormányzat igyekszik segítséget nyújtani a pedagógusok kötelező továbbképzéséhez – hangsúlyozta Gilicze Zoltán –, ezért is vettük fel a kapcsolatot az Apor Vilmos főiskolával, ahol ingyen vehetnek részt akkreditált képzéseken, amelyeken megszerezhetik a szükséges kreditpontokat. Arra is odafigyelünk, hogy frissüljenek az óvodai szakmai programok, ezért választottuk a mostani módszertani képzés témájául a hagyományokat.”
Az értekezleten szó esett még egyebek mellett az idei költségvetési programról, a várható felújításokról és a továbbképzésekről. Az óvodai alapítványokkal kapcsolatos jogszabályi változásokról dr. Dömők Adrienn ügyvédjelölt és dr. Fürjes Zoltán ügyvéd tájékoztatta az óvodavezetőket.

J. Zs.