Epitett_oroksegunk

Épített örökségünk

Rosch Gábor, a XII. kerületben élő építész évtizedek óta kutatja az itt található épületek múltját. Munkája eredményét a Hegyvidék épített öröksége című könyvsorozatban tette közzé. Ennek első része a történeti vagy építészeti szempontból kiemelkedő lakóépületek és szállodák múltját mutatja be, ezt 2012-ben vehették kézbe az olvasók. Egy évre rá látott napvilágot a második rész az iskolákról és az egyházi épületekről.
A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény gondozásában megjelenő sorozat nemrég bővült a harmadik, befejező kötettel. Ennek tematikája a legszerteágazóbb: irodaépületek, kulturális intézmények, tudományos intézetek, kórházak, kereskedelmi és vendéglátó-épületek, kilátótornyok, ipari és közlekedési létesítmények, valamint temetők kaptak helyet benne. A közel 240 oldalas, színes fotókkal gazdagon illusztrált kiadvány szakmai szemmel, de olvasmányosan ismerteti a kerület meghatározó épületeinek históriáját és jelenét. Érdekesség, hogy az épületeket a szerző egyszerre mutatja be a helytörténész és az építész szemével.
Olvashatunk a többi között a csillebérci atomreaktorról, a hegyvidéki mozikról, a Széchenyi-hegyi televíziós adótoronyról, a Déli pályaudvarról. Ma már nem létező intézmények szintén szerepelnek a könyvben, így a Maros utcai Izraelita Kórház is, amelynek egykori épülete ma is az egészségügy szolgálatában áll. Megismerkedhetünk továbbá a legrégebbi kerületi műemlékkel, a Városkút középkori forrásházával, valamint a dualizmus építészetére olyannyira jellemző fogaskerekű-állomással is.
Húszéves, elkötelezett munka áll Rosch Gábor hatalmas gyűjtőmunkája mögött, amit nehezített, hogy a tárgyalni kívánt épületek egy része időközben elpusztult, tulajdonost vagy funkciót váltott. A szerző olyan hétköznapinak tűnő házakat is górcső alá vett, amelyek mellett naponta elmegyünk anélkül, hogy felfigyelnénk rájuk (mint például a svábhegyi élelmiszerboltok). A kiadvány használhatóságát növeli a gondosan elkészített névmutató.
A sorozat teljes képet ad a minket körülvevő épített örökségünkről, így az építészet és a Hegyvidék története iránt érdeklődők számára egyaránt érdekes, izgalmas lehet. A harmadik részt február 5-én 18 órától mutatják be a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény Beethoven utca 1/b alatti székhelyén. A kötetet Fonti Krisztina alpolgármester méltatja, majd szakmai beszélgetés következik Vízy László nyugalmazott műemlékvédelmi felügyelő és a szerző között, aminek során a hallgatók is feltehetik kérdéseiket. A rendezvényen mindhárom könyvet kedvezményesen megvásárolhatják az érdeklődők, és dedikálásra is lehetőség nyílik.

B. A.