Fitneszvilagbajnok_a_Tamasi_iskolabol1

Fitneszvilágbajnok a Tamási iskolából

Elsőként nyerte meg magyar versenyző az INBA fitnesz-világbajnokság korosztályos döntőjét a 8–11 évesek között. A Nyitrán megrendezett seregszemlén a Tamási Áron iskolába járó Patyi Jázmin szerzett aranyérmet.

A magyar versenyzők hagyományosan jól szerepelnek a különböző fitneszviadalokon, a sportág számos hazai világ- és Európa-bajnokkal büszkélkedhet. Nem csupán a felnőttek, hanem a gyerekek is egyre jobb eredményeket érnek el. Nemrégiben a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium ötödik osztályos tanulója, Patyi Jázmin állhatott fel világbajnokságon a 8–11 évesek között a dobogó legfelső fokára.
Jázmin négyéves korában kezdett sportolni, kifejezetten a saját kérésére. „A KIMBI Óvodába jártam, ahol lehetőség volt művészi tornázni – emlékezett vissza a kezdetekre. – Szerettem volna részt venni az órákon, amivel a szüleim is egyetértettek, mert úgy gondolták, jót tesz majd a rendszeres mozgás. Már itt is sok örömet szerzett nekem a sport. Az óvoda után sem hagytam abba, harmadikos koromig a MOM Kulturális Központban művészi tornáztam az Óbuda Mozgásművészeti Iskola növendékeként.”Fitneszvilagbajnok_a_Tamasi_iskolabol2Az ifjú világbajnok arról is beszélt, miért váltott a fitneszre: „A faliújságon olvastam egy hirdetést, hogy fitneszórák indulnak az iskolában. Korábban már láttam a barátnőmtől néhány fitneszmozdulatot, nagyon tetszettek, ezért arra gondoltam, itt a jó alkalom, hogy én is megtanuljam ezeket. Elmentem az első órára, és nem csalódtam, azóta is Simó Bernadett edzéseire járok, neki köszönhetem, hogy ilyen gyorsan sikerült komoly eredményt elérnem, és megszerettem ezt a sportágat.”
A fitnesz igen komplex sport, a tánc, balett, torna, aerobik, ritmikus gimnasztika változatos ötvözete. Harmonikus, nőies mozgással kombinálja az erőt, dinamizmust, hajlékonyságot. A gyermekfitneszben a felnőttekéhez nagyon hasonló, táncos szabadgyakorlatot kell bemutatni. Ebben akrobatikus, lazasági és erőelemek váltják egymást, a produkciót zenei aláfestéssel adják elő a versenyzők. A bírók több szempont alapján, pontozással értékelik a gyakorlatokat.
„Heti három edzésem van, az iskolai szünetekben edzőtáborokba járunk. Egy év után már több versenyen is elindulhattam, bár ezeken még nem értem el különösebben jó eredményt. Aztán az edzőm küldött egy bemutatóvideót a gyakorlatomról az International Natural Bodybuilding Associationhez, amit elfogadtak, és beneveztek vele a szlovákiai világbajnokságra – idézte fel a vb-re kijutása történetét a tamásis diák. – Megcsináltam a gyakorlatomat, ami tökéletesen sikerült, de akkor még nem tudtam, ez mire lesz elég. Csak akkor értettem meg, hogy első lettem, amikor láttam a nevemet az oklevélen, és a nyakamba akasztották az aranyérmet.”
Patyi Jázmin első magyarként győzött a 8–11 évesek között. Érdekesség, hogy a vb-n edzője, Simó Bernadett is világbajnoki címet szerzett.
Hamarosan újabb, az eddigieknél is komolyabb kihívások várnak Jázminra, hiszen az idei évtől már a nagyobbak között versenyez. Jelenleg a nyári országos bajnokságra készül, méghozzá vadonatúj gyakorlattal, ennek zenéjét – Vivaldi A négy évszakának modern átdolgozását – maga választotta. A magyar bajnokság után ősszel következik a padovai Európa-bajnokság, amelyen szintén szeretne elindulni. Mindemellett Jázmin nemcsak a fitneszben sikeres, hiszen jó tanuló, össze tudja egyeztetni a sportolást és az iskolát.

sm