Hegyvideki_elmetornak

Hegyvidéki elmetornák

A Hegyvidéken igencsak kedvelt sportág a sakk, szinte nincs olyan kerületi iskola, ahol tantervi keretek közt vagy különórán ne játszanának a gyerekek. A népszerűséget jelzi az is, hogy a diákolimpia keretében megrendezett sakk egyéni és csapatbajnokságra az idén is több mint kétszáz általános iskolás, valamint gimnazista adta le nevezését.
A szokásoknak megfelelően elsőként az egyéni versenyt rendezték meg, a korcsoportokban indulók számától függően 5–7 fordulós svájci vagy körmérkőzéses rendszerben. A nagy létszám miatt a Lauder iskolában asztalhoz ülő játékosok partinként 15 perc gondolkodási időt kaptak, így a meccseken a sakktudás mellett a koncentráció és a gyors döntéshozatal is sokat számított.
Végül a házigazda intézmény diákjai bizonyultak a legjobbnak, összesen hat elsőséget szereztek (nemenként és korcsoportonként hirdettek bajnokot). Az Arany János iskola három, a Városmajori Gimnázium kettő, míg a Jókai Mór iskola egy aranyéremmel gazdagodott.
Még nagyobb volt a lauderesek fölénye a csapatversenyben: a hagyományosan a Zugligeti Általános Iskolában megrendezett bajnokságban a megszerezhető hatból öt elsőséget gyűjtöttek be. A fiúk és a lányok versenyét is megnyerték az I–II. és a III–IV. korcsoportban, az V–VI. korcsoportban viszont „csak” a fiúk végeztek az élen, a lányoknál ugyanis a Városmajori Gimnázium szerezte meg a győzelmet.
Az elmét tornáztatta meg a szellemi olimpia is, amelyen ezúttal a müncheni és a moszkvai nyári ötkarikás játékok, a magyar öttusasport olimpiai érmesei, a magyar labdarúgás és vízilabda, valamint dr. Mező Ferenc élete és az olimpiai mozgalom története kaptak kitüntetett figyelmet. A résztvevők a megadott szakirodalomból – Magyarok az olimpiai játékokon Athéntól Athénig, Olimpiai játékok Athéntól Athénig 1896–2004., Dr. Kutassi László: 500 példa a szellemi olimpiai vetélkedőkhöz –, valamint a szervező Hegyvidéki Szabadidősport Kft. anyagából készülhettek fel a megméretésre.
Előre elkészítendő feladatot is kaptak az indulók, meg kellett rajzolniuk a Magyarországra álmodott 2020-as, XXXII. Nyári Olimpiai Játékok plakátját. Természetesen a plakátért járó pluszpontok is beleszámítottak a versenybe, amelyet a IV. korcsoportban a Zugligeti iskola csapata nyert meg, az ezüstérmet a Pannonia Sacra, a bronzot a Virányos iskola vihette haza. Arany-győzelem született a középiskolások versenyében: az Arany János iskola a Városmajori Gimnázium második csapatát és a Budai Középiskolát előzte meg a hegyvidéki szellemi olimpián.

-os