Orokos_Okoiskola_lett_a_Budai_Kozepiskola

Örökös Ökoiskola lett a Budai Középiskola

Nemrégiben kapta meg az Örökös Ökoiskola címet a Budai Középiskola. Az oktatási intézményben számos környezetvédelmi program valósult meg az utóbbi években.

Tíz éve hirdeti meg az Ökoiskola és Örökös Ökoiskola pályázatokat az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával. A kitüntető címet azok a nevelési-oktatási intézmények nyerhetik el, amelyek szervezetten, a mindennapi gyakorlatként, úgynevezett „egész intézményes” megközelítésben foglalkoznak a tevékenységorientált környezeti, egészség- és fenntarthatóságra neveléssel, valamint a hagyományok ápolásával, miközben környezettudatos módszerekkel működnek. Az Ökoiskola cím három esztendőre szól, az Örökös Ökoiskola címre pedig azok az iskolák pályázhatnak, amelyek egymást követő két alkalommal már megkapták az Ökoiskola minősítést.
A Budai Középiskola decemberben vehette át az Örökös Ökoiskola kitüntetést. A hegyvidéki oktatási intézmény az utóbbi években a zöld programok minőségi fejlesztése mellett arra is kiemelt figyelmet fordít, hogy ezekbe minél több tanuló bekapcsolódjon.
Erre nagyszerű lehetőséget kínált, hogy a Budai 2011 szeptemberében az OTP Fáy András Alapítvány mintaiskolája lett. A partnerségnek köszönhetően a diákok rendszeresen részt vesznek az O. K. (Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Központja) tréningjein, amelyeken a többi között a tudatos vásárlásról és fogyasztásról is információkat kapnak, míg a környezetvédelmi programokon a fenntartható fejlődés lehetőségeit ismerhetik meg.
A Budai Középiskolában minden októberben meghirdetik az osztálytermek tisztasági és dekorációs versenyét, aminek részeként az osztályok fenntarthatósági fát készítenek, s bemutatják védett növényeiket és állataikat. Karácsonykor a tanulók ökodíszbe öltöztetik az iskola karácsonyfáját, elkészítik az év madara és fája faliújságot. Megemlékeznek a környezetvédelemmel kapcsolatos jeles napokról, rendszeresen szerveznek természetfotó-kiállításokat, környezetvédelmi vetélkedőket. A szelektív hulladékgyűjtés, az egészséges büfé és menza mára a mindennapjaik részévé vált.
A középiskola csatlakozott az Environment Online (egy finnországi székhelyű globális virtuális iskola és hálózat, amely a fenntartható fejlődést kívánja elősegíteni) nemzetközi akciójához: szeptemberben a fiatalok őshonos fát ültettek az udvaron, valamint elkészítették az „Erdők fáját”. Ez utóbbi egy térbeli poszter, s bemutatja a hazai domb- és hegyvidék zonális erdőit.

M.

 

Jótékonysági akció

A Budai Középiskola és az OTP Fáy András Alapítvány harmadik alkalommal szervezett karácsonyi adománygyűjtést az O.K. Kapitány jótékonysági projekt keretében. Több mint hetven zsák telt meg tartós élelmiszerekkel, játékokkal, jó állapotú használt ruhával és sportszerekkel. Most először a középiskola osztályai névre szólóan gyűjtöttek a nehéz helyzetben lévő családok számára. Az adományok egyik felét a Boldog Jövő Alapítvány adta át a címzetteknek, a többi ajándék a Gyermekek Háza Déli Óvoda Bóbita Tagintézményébe került.