Csaladbatar_onkormanyzatokat_dijaztak

Családbarát önkormányzatokat díjaztak

Nyolc település – Alsómocsolád, Budapest XVI. kerülete, Dévaványa, Lábatlan, Mosonmagyaróvár, Szolnok, Tata és Veszprém – vehette át az idén a „Családbarát Önkormányzat 2015” díjat. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete azokat a településeket jutalmazza immár tizedik éve, amelyek intézkedéseikkel, támogatásaikkal a családos közösségeket erősítik, könnyebbé téve ezzel a gyermeknevelést a hétköznapokban. Székely Hajnalka, az egyesület elnöke kiemelte: az értékelés során mindig figyelembe veszik azt, hogy az önkormányzatok milyen helyzetben végzik családbarát munkájukat, hiszen a falvaktól a nagyvárosokig meglehetősen különböznek a települések lehetőségei.
A népesedés világnapján megtartott díjátadónak ezúttal a tavaly Családbarát Önkormányzat-címet elnyerő XII. kerület biztosított helyet a MOM Kulturális Központban. Pokorni Zoltán polgármester bemutatta, hogy a Hegyvidéken mi mindent tesznek a családokért. Elmondta, hogy bővítették a bölcsődei és az óvodai kapacitásokat, és az iskolák fenntartásában is igyekeztek helytállni. Itt indult el az országban elsőként a középiskolások számára szervezett önkéntes szociálismunka-program, ami nagyban hozzájárul a fiatalok felnőtté válásához, ahhoz, hogy felismerjék, nekik is gondoskodniuk kell majd embertársaikról, ők is felelősséggel tartoznak másokért.
A polgármester hozzátette: a családbarát gondolkodás az idősek ellátása kapcsán is jelen van az önkormányzatnál. Annak érdekében, hogy minél több idős embert el tudjanak érni, az intézményes ellátások mellett egy önkéntesekből álló hálózat kiépítésébe kezdtek. Elsősorban azokat az aktív nyugdíjasokat szeretnék bevonni ebbe a körbe, akik szívesen segítenének gondoskodásra szoruló kortársaiknak.
Emellett „Otthon megöregedni” címmel új program elindítását tervezi a XII. kerületi önkormányzat. Lehetőségei szerint támogatást nyújtana az időseknek otthonaik kisebb mértékű átalakításához – például kád helyett tusoló építéséhez, vagy a konyha veszélytelenítéséhez –, hogy saját lakásukban élhessenek, ne kelljen idősotthonba költözniük.
Fűrész Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára elismerően szólt a családbarát önkormányzatok munkájáról, majd arról beszélt, hogy a kormány 2010 óta a családok támogatásával, a gyermekvállalás és a családalapítás ösztönzésével orvosolja a népesedési problémákat, amik nemcsak hazánkban, hanem egész Európában gondot jelentenek. A helyettes államtitkár úgy véli, egy fenntartható demográfiai fordulat felé tették meg az első lépéseket: ezt igazolja, hogy tavaly 3,2%-kal több gyermek született, továbbá a múlt évben 1997 óta a legmagasabb volt a termékenységi ráta (1,4%). 2010 óta 3,3%-kal kevesebben halnak meg, és a népességfogyás üteme is csökkent 2%-kal ebben az időszakban.

d.