Elsosegely_a_szobanovenyeknek1

Elsősegély a szobanövényeknek

Ha a nyári hónapokban hetekre elhagyjuk az otthonunkat, olykor nagy fejtörést okoznak a szobanövényeink, amelyeket nem szeretnénk veszni hagyni. Ha nincs szomszéd, rokon, akit megkérhetnénk, hogy öntözze őket, van egy régi, bevált trükk, amivel aránylag hosszú időre garantálhatjuk a megfelelő vízellátást számukra.
Nem kell mást tenni, mint egy helyre gyűjteni őket, és közéjük helyezni egy vagy két vödör vizet. Fontos, hogy a vödör magasabban legyen, mint a cserepek. Ha egy régi lepedőt csíkokra szaggatunk, és a csíkok egyik végét a vízbe, a másikat egy-egy cserépbe helyezzük, biztosak lehetünk benne, hogy a rögtönzött vezetékeken szép lassan lecsordogál a nedvesség, és ez – amíg csak a tartály ki nem ürül – ellátja a virágföldet a szükséges mennyiségű folyadékkal.Elsosegely_a_szobanovenyeknek2A vízpótlásra van egy másik bevált recept is, igaz, csak jóval rövidebb ideig képes ellátni a nagy nedvességigényű növényeket. Az erre a célra kialakított hosszú nyakú üveggömböket háromnegyedig töltjük vízzel, majd az ujjunkkal befogjuk a cső végét, a szerkezetet óvatosan megfordítjuk, és a virágföldbe szúrjuk. A föld eleve legyen nedves, így a növény csak akkor kezdi majd „kiinni” a vizet az üveggömbből, amikor már tényleg szüksége lesz rá!
Szintén hatékony megoldás a biozselégyöngyök alkalmazása. Ha ezeket az apró gömböcskéket beáztatjuk, nyolc óra alatt úgy megszívják magukat nedvességgel, hogy a méretük az eredeti sokszorosára nő. Ha a cserépben található föld tetejére halmozzuk őket, biztosak lehetünk abban, hogy hosszú ideig nem száradnak ki kedvenc szobanövényeink.

Juhász Zsófia