Hozzaerni_a_vizhez1

„Hozzáérni a vízhez”

Az Árkay-díj mellett az idén másodszor Árkay-pályázati díjakat is átadott Hapszné Tarcsafalvi Eszter kerületi főépítész a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem építészhallgatóinak diplomakiállításán a Ponton Galériában. Az önkormányzat által meghirdetett pályázaton a feladat a XII. kerületi polgármesteri hivatal előtti tér rendezése és pavilontervezése volt.

Tizenegy évvel ezelőtt azért hozta létre az önkormányzat az Árkay Aladárról elnevezett építészeti díjat, hogy elismerje a kerületben működő Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) kiemelkedő színvonalú oktatói tevékenységét, valamint a végzős építészhallgatók legjobb diplomamunkáit. Az idén másodszor írták ki az Árkay-pályázatot a MOME Építészeti Intézetének mesterképzésén részt vevő hallgatók számára. Ennek célja, hogy a fiatalok egy konkrét feladat megoldására tegyenek javaslatokat. Az ilyen jellegű munkák kiváló inspirációt jelentenek a hallgatók számára.
Az Árkay-díjat a szakmai zsűri döntése alapján Zimmerer Erzsébet vehette át „Vízszinttér” című diplomamunkájáért. „A témát az ihlette, hogy a budapesti Duna-parton nagyon nehéz úgy közel kerülni a vízhez, hogy akár bele is érhessünk, bele is mehessünk – mondta a díjazott. – Erre akartam megoldást találni. Olyan tájépítészeti formát igyekeztem tervezni, ami látványos, odavonzza az embereket. A hidat formáló hullámelemek alatt szélvédett, nap ellen védett tér van, míg a hídelemek tetején sétálva más dimenzióból látjuk a környezetet. Innen bele lehet sétálni hetven centi mélységben a vízbe, vagy úgy ülni, hogy a lábunkat belelógatjuk. Másfajta érzés, ha hozzá lehet érni a vízhez.”Hozzaerni_a_vizhez2Az Árkay-pályázaton – amelyen a XII. kerületi polgármesteri hivatal előtti tér rendezése és pavilontervezése volt a feladat – az első díjat a Filó Gergely–Szederkényi József páros kapta, míg a második helyezett, megosztva, a Németh Paula–Farkas Ádám és az Egyed János–Tóth Alma páros lett. A MOME rektori díját Dobos Bence Bognár Petra tárgyalkotó diplomázóval közösen készített mestermunkája érdemelte ki, amelynek címe: „Lépték”.
A diplomakiállítást a MOME Építészeti Intézet vezetője, Juhász Ákos nyitotta meg. Golda János építész, a zsűri elnöke felvázolta az elméleti keretet, ami kijelöli az építészet feladatát, és a diplomamunkák elbírálásának vezérfonalául is szolgált: gondolatok történelemmé szilárdítása, ami egyúttal létrehozza a jelen kapcsolati tereit. Ezután bemutatta a tizenhét mestermunkát. A megadott fő téma a „lakatlan”, kiüresedett, használaton kívüli területek, helyek újrahasznosítása volt, s kijelöltek egy közös helyszínt is, a Népszigetet és környékét. A hallgatók fantáziáját dicséri, hogy a tervek egyike sem hasonlított a többiekére.

BA