Kerekparos_rendorok_a_parkokban_erdokben

Kerékpáros rendőrök a parkokban, erdőkben

A nyár eleje óta rendszeresen találkozhatunk a Hegyvidéken kerékpáros rendőrökkel, akik elsősorban a nagyobb parkokban, valamint a Normafa környékén járőröznek. Munkájukról, tapasztalataikról Antal József századost, a XII. kerületi rendőrkapitányság körzeti megbízotti alosztályának vezetőjét, valamint Harsányi István főtörzsőrmestert, körzeti megbízottat, a kerületi kerékpáros szolgálat ötletgazdáját kérdeztük.

Honnan jött az ötlet, hogy itt, a tizenkettedik kerületben is járőrözzenek kerékpáros rendőrök?

Antal József: Volt a rendőrkapitányságnak három kerékpárja; beszereztük a szükséges szabványruházatot, valamint összeállítottunk egy csapatot azokból az önként jelentkezőkből, akik szívesen vállaltak kerékpáros járőrözést is. Összesen négy körzeti megbízott és három közrendvédelmi járőr jelentkezett a feladatra, közülük két ember egy-egy napon kerékpáron teljesít szolgálatot.

Milyen feladatokat látnak el?

Harsányi István: Alapvetően preventív céllal járőrözünk, azaz a jelenlétünkkel hozzájárulunk a bűncselekmények megelőzéséhez. Munkánk a lakosság szubjektív biztonságérzetének, valamint a rendőrségbe vetett bizalmának erősítését is szolgálja. Kerékpáros járőrként információs szerepet is betöltünk, az emberek ugyanis rendszeresen kérnek tőlünk útbaigazítást. Eddigi tapasztalataink pozitívak, sokan kifejezetten örülnek, hogy környezetbarát módon közlekedünk.

Hol találkozhatunk leggyakrabban a kerekező rendőrökkel?

Antal József: Leginkább azokon a helyszíneken, amiket gépkocsival nem, vagy csak nehezen lehet megközelíteni. Legtöbbször a parkokban, például a Városmajorban és a Gesztenyés kertben, valamint a Normafa környékén. Ezeken a zöld területeken a kerékpáros rendőrök hatékonysága jobb a gyalogos kollégákéhoz képest, hiszen ugyanannyi idő alatt sokkal nagyobb területet tudnak bejárni. Épp ezt az előnyüket kihasználva nemrégiben például egy eltűnt lány keresésébe vontuk be őket.

Hogy bírják a pedálozást a meredek hegyvidéki utakon?

Harsányi István: Amikor a kollégáim jelentkeztek a feladatra, tisztában voltak vele, hogy a jó erőnlét nélkülözhetetlen. Ezzel nincs is problémájuk, hiszen mindannyian sportos alkatúak, az egyik munkatársam például igazolt kézilabda-játékos. Én versenyszerűen kerékpároztam fiatalabb koromban.

Mesélne a korábbi sportsikereiről?

Harsányi István: Gyermekkorom óta kerékpározok, a húszas éveimben több hazai hegyi kerékpáros versenyt is megnyertem. Egy alkalommal a Tisza-tó kerülő bajnokságon is első helyen végeztem, úgy, hogy a mountain bike-ommal országúti kerékpárosok ellen szálltam versenybe.

z.