Magyarorszagon_otthonra_talalo_lengyel_menkultek

Magyarországon otthonra találó lengyel menekültek

Lengyel menekültek Magyarországon a II. világháború idején címmel fotókiállítás nyílt a Lívia-villában. A tárlat az „Emlékezés – Pamięć I–II. – Lengyel menekültek Magyarországon 1939–1946” című kétnyelvű (lengyel–magyar) album anyagára, Grzegorz Łubczyk és felesége, Krystyna, valamint Krzysztof Ducki grafikus munkájára épül.
Łubczyk 2001-ig a Lengyel Köztársaság budapesti nagyköveteként szolgált. Az Emlékezés első kötetét a szerzőpáros egyfajta hálaadásnak szánta a magyarok felé, akiknek köszönhetően a második világháború alatt 120 ezer lengyel menekült találhatott otthonra nálunk.
A most bemutatott képeket Virágh József, a Magyarországi Lengyelség Múzeuma és Levéltára főmunkatársa és Krzysztof Ducki közösen válogatta. „Lengyelországban minden évben megválasztják a legjobb történelmi munkát – emelte ki Virágh József a megnyitón. – Tavalyelőtt az Emlékezés első kötete, egyetlen kétnyelvű könyvként, az ismeretterjesztő kategóriában bekerült a tíz legjobb mű közé.”
A kiállítást a Magyarországi Lengyelség Múzeuma és Levéltára hozta létre a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetsége támogatásával, és Nyitrai Zoltán, a XII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke nyitotta meg. „A kerületben több lengyel és lengyel gyökerű ember él, történelmi személyekhez, eseményekhez kötődő programjainkkal próbáljuk integrálni őket – beszélt az elnök a helyi nemzetiség hétköznapjairól. – A Gesztenyés kertben áll Esterházy János szobra, az előtte való tisztelgést március 14-én összekötjük a március 15-i ünnepséggel, november 11-én, a lengyel függetlenség napján pedig Józef Piłsudski tábornagy kerületben található emléktáblájánál tartunk megemlékezést.”Magyarorszagon_otthonra_talalo_lengyel_menkultek2A magyar kormány 1939-ben gyorsan megszervezte a lengyelek jogvédelmét, ellátását. A lengyel katonák a Honvédelmi Minisztérium, a polgári menekültek a Belügyminisztérium hatáskörébe tartoztak, 141 lengyel katonai menekülttábor és egészségügyi intézmény működött országszerte. Menekültügyi kormánybiztosnak a Belügyminisztérium IX. osztálya élén álló idősebb dr. Antall József (1896–1974) belügyminiszteri tanácsost nevezték ki.
„A fényképeken igyekeztünk bemutatni a menekültek mindennapjait – mondta Virágh József. – A fotók részletes magyarázó szöveg nélkül is képet adnak a befogadott lengyelek életéről.”
A kiállítás július 31-ig és augusztus 24–28-ig tekinthető meg a Költő utca 1/a alatti Lívia-villában, telefonos bejelentkezés után (200-8713).

(B. Anna)