Noi_vezetok_foruma

Női vezetők fóruma

A Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) a MOM Kulturális Központban tartotta meg nyári ülését, amelyen a témának megfelelően – Női vezetők fóruma – a Hegyvidék emblematikus intézményeinek női irányítói is részt vettek. Czakó Borbála, a HBLF elnöke nem titkolta, ő maga is büszke XII. kerületi lakos, és otthonosan is érzi magát a Hegyvidéken.
„Remélem, sokaknál sikerült elérni ezt az identitásérzést” – nyugtázta az elnök szavait Pokorni Zoltán, aki képekkel, videofilmmel kísért előadásában mutatta be vázlatosan a Hegyvidéket. Egy kisvárosnyi, hatvanezer ember él Budapest „legzöldebb” kerületében, az egy főre eső zöld négyzetméter a tízszerese a fővárosi átlagnak. Az iskolázottság szintje, az egy főre jutó jövedelem és az átlagéletkor is itt a legmagasabb. Már most több mint ötezer lakos 80 év feletti, ami új teendőket ad az önkormányzatnak.
„Nem tudom, hogyan kell boldog várost tervezni, vagy irányítani – vallotta be a polgármester –, csak annyit tudok, hogy bonyolult, vitákon átívelő feladat, én is tanulom, már kilenc éve. Kommunikációs fordulat idejét éljük, kis túlzással állíthatom, az emberek azt támogatják szívesen, amibe bele tudnak szólni, ettől lesz az övék ez a város.”
Budapesten kevés az úgynevezett hangulatos „kisváros a nagyvárosban” – mondta Pokorni Zoltán. Ezt a miliőt igyekszik megteremteni a Gesztenyés kert köré szerveződő XII. kerületi városközpont.
„Az önkormányzat 2005-ben döntött a MOM Sport megépítéséről – folytatta. – Hamar népszerű lett a sportcsarnok, ahogy az oldalában működő tejivó és cukrászda is. A MOM Kulturális Központ 2008-ra megújult, multifunkcionális módon kialakított termekkel és takarékos, környezetbarát fűtő-hűtő rendszerrel. Ezt az alsóvárosi magot, a megépítendő Kulturális Szalon épületével és a kibővített Margaréta játszótérrel együtt, a Böszörményi út egyfajta sétálóutcához hasonló átépítésével szeretnénk majd összekötni a Hegyvidék Királyhágó téri, régi központjával, nem megszüntetve a villamost.”
A MOM Sport vezetője, Buranits Ildikó előadásában kiemelte, hogy kétévnyi munkával sikerült önfenntartóvá, sőt nyereségessé tenni a sportcsarnokot minden korosztály számára, a gyerekektől a szépkorúakig, ötvözve a sport-, a kulturális és a kereskedelmi szolgáltatásokat. A nyereséget visszaforgatják a működési beruházásokba.
„Az UV-technológiás rendszernek köszönhetően csak feleannyi klórt használunk az uszodavíz tisztítására – magyarázta. – A nyereséges működés mellett fontosnak tartjuk a társadalmi felelősségvállalást, rendeztek már nálunk például kerekes székes rögbimeccset is. Karácsonykor jótékonysági ünnepséget szerveztünk árva gyerekeknek, amihez a sportcsarnok baráti köre is csatlakozott mint magánszponzor. Büszke vagyok a MOM Sport Kertre, ahol naponta már nyolcvan-száz fő vesz részt az ingyenes testedzéseken. A MOM Sport vezetőségének és dolgozóinak hatvan százaléka nő” – tette még hozzá az összejövetel témájára utalva.
Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ vezetője elmondta, hogy az intézmény ötven százalékban közfeladatot lát el, és működése ötven százaléka kulturális vállalkozás. Ezután körbevezette a fórum résztvevőit az épületben.
„A külső homlokzatot, mivel műemlékvédelem alatt áll, meg kellett őriznünk – mondta. – A belső terek sokfunkciós, esztétikus kialakításáért Csavarga Rózsa 2011-ben az év belsőépítésze díjat kapta.”

Balajthy Anna