Teret_kapnak_az_autista_tanulok

Történelemből ötös a virányosi diákoknak

Nem csupán a reáltárgyakban jeleskednek a Virányos Általános Iskola diákjai – az utóbbi években számos országos versenyt megnyertek –, hanem a történelmi vetélkedőkön is kiválóan szerepelnek.
A legutóbbi tanévben az első sikert a Jókai Klub „Balassi Bálint élete és kora” című kerületi versenyén aratta az Ernyei Dániel, Magyar Milán, Dömötör Bálint összetételű csapat. A Lívia-villában megrendezett döntőben a többi között volt vaktérkép és fegyverfelismerés, ám a legérdekesebb feladatnak a szituációs játék bizonyult, ebben a gyerekek egy korabeli híresség bőrébe bújva elevenítették fel Balassi Bálint alakját. A virányosi diákok meggyőző teljesítményt nyújtva, hiba nélkül nyerték meg a versenyt.
Tavasszal a sikercsapat, Vigh Barnabással kiegészülve, a három fordulóból álló „Árpád vére” elnevezésű országos viadalon indult. Fülöp Ágnes, a felkészítő történelemtanár újfent nagyszerű munkát végzett, a horvát határ melletti Lovásziban megtartott fináléban a virányosiak a második helyezettet húsz ponttal megelőzve vívták ki a győzelmet.
A nagyszerű sorozat a fővárosi Szent László történelemversenyen folytatódott. A megméretésre a 6. a osztály két csapata nevezett, a felkészülést ezúttal is Fülöp Ágnes vezette. A kerületi fordulóban a Dömötör Máté, Galambos Bence, Mezei Rozi alkotta alakulat győzött, így bejutott a kőbányai KÖSZI-ben rendezett döntőbe. Bár az első néhány feladat után még szoros volt az állás, ahogyan fokozatosan nehezedtek a kérdések, a virányosi csapat kezdte lehagyni a többieket. Az otthon megírt verses jelenet előadását maximális pontszámmal jutalmazta a zsűri, ezzel a hegyvidéki „történészpalánták” jelentős pontelőnyre tettek szert, s végül ismét az első helyen végeztek.

sm.