KlimaSztar-dijat_kapott_a_XII._kerulet

KlímaSztár-díjat kapott a XII. kerület

„KlímaSztár 2015 – Helyi válaszok a klímaváltozásra” mottóval hirdette meg immár harmadik alkalommal KlímaSztár-díj-felhívását a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség. Az elismeréseket a Klímabarát Települések Szövetségével és a Nemzeti Alkalmazkodási Központtal közösen megtartott rendezvényen, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet székházában adták át a szervezők a négy díjazott településnek, a Hegyvidék mellett Alsómocsoládnak, Rákosligetnek és Répceszemerének. A Hegyvidéki Önkormányzatnak ítélt díjat Kovács Lajos alpolgármester vette át, aki a Klímabarát Települések Szövetségének elnöki tisztét is betölti.
Az éghajlatvédelmet szolgáló hegyvidéki programokat Rózsa Zoltán, a városrendezési és főépítészi iroda helyettes vezetője mutatta be a díjátadó ünnepségen. Az önkormányzat munkatársa elmondta, hogy az elmúlt években iskolákban, óvodákban, bölcsődékben, valamint a MOM Kulturális Központban és a polgármesteri hivatal épületében zajlottak jelentős energetikai fejlesztések.
Több helyen, ahol a homlokzati hőszigetelés mellett napelemes áramtermelő rendszereket is kiépítettek, 30-50%-kal sikerült csökkenteni az energiafogyasztást – úgy, hogy a beruházásokhoz európai uniós pályázati támogatásokat is elnyertek. Rózsa Zoltán kiemelte a MOM Kulturális Központ fejlesztését, ahol egy különleges technikai megoldással szennyvízhőt hasznosító hőszivattyús rendszer járul hozzá az épület temperálásához.
Az önkormányzat építési szabályokkal segíti elő a „zöld tetők” kialakítását, valamint azt, hogy az építési telkek legalább 80-90%-án zöld felületeket hozzanak létre a tulajdonosok. Népszerűek a kerületben meghonosított termelői piacok, amelyek a közeli termelők és a vásárlók között teremtenek közvetlen kapcsolatot, továbbá sokan veszik igénybe az önkormányzat által indított ingyenes UV-B sugárzásmérő szolgáltatást (számukra SMS-figyelmeztetés érkezik, ha egészségre káros, erős a sugárzási szint).
A kerti zöldhulladékok helyben hasznosítását is évek óta támogatja kerület. A lakók komposztáló eszközökhöz juthatnak hozzá ingyenesen, valamint a komposztálás technikájáról szóló ismeretterjesztő előadásokon vehetnek részt.
A Hegyvidék és a három másik díjazott önkormányzat bemutatkozását követően dr. Pálvölgyi Tamás, a Nemzeti Alkalmazkodási Központ vezetője azt hangsúlyozta, hogy közérdek a jó gyakorlatok átadása. Úgy vélte, ennek fontosságára a május 30-tól június 5-ig tartó Európai Fenntarthatósági Hét mintegy hatvan hazai rendezvénye, köztük a Klímabarát települések a gyakorlatban című konferencia részeként megrendezett díjátadó is kellőképpen ráirányította a figyelmet.

sz.