Megkezdodott_a_terrendezes_a_polgarmesteri_hivatal_elott

Megkezdődött a térrendezés a polgármesteri hivatal körül

A terveknek megfelelően június 15-én elkezdődött a Városháza tér kialakítása a polgármesteri hivatal környezetében. Most a hivatali épület oldalában található kis teret kerítették körül, míg a Kiss János altábornagy utca Böszörményi út és Törpe utca közötti rövid szakaszát július 1-jétől zárják le.

A térkép megtekinthető itt.

Korábbi lapszámainkban több ízben írtunk arról, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat a főváros TÉR_KÖZ elnevezésű pályázatán elnyert közel 150 millió forint összegű támogatás felhasználásával, a meglévő igényeket kiszolgálva, egy sokfunkciós, átlátható közösségi térré kívánja formálni a polgármesteri hivatal körüli területet. Az előzetesen meghirdetett kezdési időpontot tartva június 15-én valóban megkezdődött a kivitelezés: az első ütemben a hivatali épület oldalában található kis teret zárták le, valamint az építési forgalom számára négy-öt parkolóhelyet kerítettek el a Kiss János altábornagy utcában, a Böszörményi út és a Törpe utca közti szakasz páratlan oldalán.
A kis téren – ahonnan a keddi termelői piac ideiglenesen a Sirály sétányra költözött – és annak közvetlen környezetében a kivitelezők elbontják a régi térkő burkolatot, az ép köveket azonban nem dobják ki, hanem elraktározzák, hogy később felhasználhassák azokat. A jó állapotban lévő, kibontott tömblépcsőfokokat szintén megtartják, akárcsak a virágtartókat, amikből a virágokat már átültették máshová.
A meglévő fákhoz nem nyúlnak hozzá, azok megmaradnak a jelenlegi helyükön. A kör alakú teret szegélyező, Egressy Bénit, Erkel Ferencet és Mátyás királyt ábrázoló kőszobrokat az átépítés idejére elszállítják, de a térrendezést követően, felújított formában, ismét felállítják a műalkotásokat.
Egy új szökőkút kialakításához szükséges vízvezeték építése miatt június 22-től lezárják a polgármesteri hivatal főbejárata előtt található parkolóhelyeket, de egy helyet továbbra is fenntartanak a mozgássérültek számára. A következő szakaszban, július 1-jétől a Kiss János altábornagy utca Böszörményi út és Törpe utca közötti rövid részét kerítik el, hogy megkezdhessék a terület gyalogoszónává alakítását, és ezzel együtt megszüntessék a Kiss János altábornagy utca és a Böszörményi út jelenlegi balesetveszélyes csomópontját.
A polgármesteri hivatal körüli térrendezés előreláthatólag október végéig tart majd. A Platinium Group tervei alapján jelentősen megnövelik az épület főbejárata előtti járda szélességét úgy, hogy felszámolják a hivatali gépkocsik számára kijelölt parkolóhelyeket. Bővítik a pihenésre alkalmas részeket, ülőpadokat alakítanak ki a támfalakon és a lépcsők vonalában, s nyitottabbá, átjárhatóbbá teszik a zöld felületeket.
A Kiss János altábornagy utca Böszörményi út és Törpe utca közti szakaszának lezárásával párhuzamosan a Törpe utcát egyirányúvá teszik az Apor Vilmos tér felől, így a Kiss János altábornagy utca is egyirányú lesz felfelé, a Törpe utca és a Margaréta utca között. Ezen a szakaszon, a játszótér felőli oldalon lehetővé teszik, hogy 45 fokban álljanak meg a járművek, ami által bővül a parkolóhelyek száma. A továbbiakban is kétirányú Margaréta utcában, a játszótér mögötti szakaszon ugyancsak változik a parkolási rend, ott mindkét oldalon az útra merőleges parkolóhelyeket hoznak létre.

z.