Nem_eleg_a_rendszeres_fogmosas

Nem elég a rendszeres fogmosás!

Szájüregi higiénia és a szájüreg daganatos betegségei címmel hangzott el előadás az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem májusi találkozóján. Dr. Fábián Dóra fogszakorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy megfelelő szájápolással a fogak romlása mellett a szájban kialakuló betegségek jelentős része is elkerülhető.

A napi fogmosás nem csupán a fogak megtisztítását jelenti – nyomatékosította dr. Fábián Dóra Andrea fogorvos, aki az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem májusi előadásában elmondta, hogy a művelet célja a szájüreg egészének tisztán tartása. Éppen ezért a fogakon kívül az ínyt és a nyelvet is meg kell szabadítani a lepedéktől és az ételmaradéktól, mert ezzel tudjuk csökkenteni a szájban lévő káros, patogén baktériumok számát.
A Mészáros utcai szakrendelő fogszakorvosa kiemelte, hogy amennyiben nem megfelelő a szájhigiénia, a lerakódó lepedék idővel fogászati problémákat okozhat. A lepedékben elszaporodó baktériumok hatására a szénhidrátok, cukrok lebontása közben savak keletkeznek, s ezek csökkentik a száj pH-értékét. Ha ez eléri a kritikus szintet, a savak megtámadják a fogszöveteket: először a zománcot, majd a dentint.
Ezenkívül a baktériumok különböző enzimeket, toxinokat termelnek, amik hozzájárulnak a fogágybetegségek és a fogínygyulladás kialakulásához. A kezeletlen fogágybetegség következményeként nemritkán a teljesen egészséges fogak eltávolítására is szükség lehet.
A szájüreg ápolásának legfontosabb eszközei a fogkefe, a fogkrém, a fogselyem és a fogközt tisztító kefe, a szájöblögetők, a szájzuhany és a nyelvtisztító. Fogkeféből lehetőleg ergonomikus nyelű, kis fejű és puha sörtéjű terméket válasszunk.
A fogmosást érdemes a rágófelület megtisztításával kezdeni, ehhez elegendő vízszintesen, előre-hátra mozgatni a kefét. Ezt követi a fog ajak felőli és nyelv felőli oldalának mosása. A fogmosási technikák közül a legáltalánosabban ajánlott a módosított Bass-módszer. Ennek lényege, hogy a félig az ínyre, félig a fogra helyezett és a fognyakhoz képest 45 fokos szöget bezáró fogkefével 15-20 alkalommal apró köröket kell leírni, miközben az íny felé néző sörtéket nem távolítjuk el a fogaktól, valamint az ínytől. Előre-hátra mozgatást a fog oldalsó részein ne alkalmazzunk!
Ha már visszahúzódott a fogíny, illetve kialakult a fogínysorvadás, a módosított Stillmann-módszer a legjobb megoldás. Ilyenkor a negyvenöt fokban az ínyszélen tartott fogkefével kell forgó mozgást végezni a rágóél felé haladva, és a sörte nagyobb részét a fogon kell tartani. Porodontális műtéteket követően, vagy előrehaladott fogínysorvadáskor a fogkefét ellentétes irányba, a korona felé kell 45 fokban megdönteni, és a Charters-módszert követve apró, körkörös, vibrációs mozgatással elvégezni a fogmosást.
Mivel a fogak közti hézagokba nem mindig jutnak be a fogkefe sörtéi, legalább lefekvés előtt mindenképpen javasolt a fogselyem és/vagy a fogköztisztító kefe használata. Ezekkel az eszközökkel a fogak nehezen elérhető részeiről is eltávolítható a lepedék. A kefe az állandó fogszabályzó esetén különösen hatékony, ugyanakkor szorosan összeérő fogaknál nem alkalmazható.
Fogselyemből kb. 50 centi hosszúságút tépjünk le, majd tekerjük az egyik ujjunkra. Vezessük be kicsi, reszelő mozgással a fogközbe, ezt követően a fogak közötti, háromszög alakú kis ínyrész, a fogpapilla mindkét oldalára vezessük ki a selymet. Érdemes tükör előtt gyakorolni, és csak az első, frontfogaknál használni, míg a hátsókat inkább a fogközkefével tisztítsuk!
Nem szabad elfeledkezni a fogpótlásokról sem, a koronát és a hidat tekintsük úgy, mint a saját fogunkat, és ennek megfelelően ápoljuk. Hidaknál különösen lényeges, hogy a hiányzó fog helyét se hagyjuk ki, hiszen ott rengeteg lepedék rakódhat le. A kivehető fogpótlásokat hagyományos vagy kifejezetten erre a célra szolgáló fogkefék segítségével lehet megtisztítani.
Gyerekeknél a tejfogak tisztítására is figyelmet kell fordítani! Ha ennek ellenére kialakul a szuvasodás, mindenképpen forduljunk fogorvoshoz: a szuvasodás ugyanis akár a maradó fog csíráját is károsíthatja.
Félévente mindenképpen javasolt a fogászati vizsgálat, mert a megfelelő tisztítás sem garancia a fogszuvasodás és a szájüregi betegségek elkerülésére. Rendkívül veszélyesek a daganatok, a szájüregi rákok miatti elhalálozás az utóbbi negyven évben a nőknél az ötszörösére, a férfiaknál a nyolcszorosára növekedett. Magyarország ebben a tekintetben a legrosszabb helyet foglalja el Európában.
A szájüregi rák megelőzéséhez hozzájárul a rendszeres fogorvosi vizsgálat, a dohányzás elhagyása, a stresszt kerülő életmód, valamint a helyes táplálkozás. Ez utóbbi lényege az A-, az E- és a C-vitamin-tartalmú, valamint a fitokemikáliákban gazdag élelmiszerek fogyasztása.

Knp.