Nemzetközi hírű közösségi programok az Aranyban

A diákok szociális érzékenységét növelő, valamint a környezet iránti felelősségvállalást népszerűsítő közösségi programjait mutatta be a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium a harmadik Sion Világtalálkozón. Az egykori és jelenlegi Sion-iskolák részvételével megtartott nemzetközi konferencia résztvevői megvitatták, mit tehetnek az intézmények a társadalmi igazságosságra nevelés érdekében.

Kanadai, brazil, francia, angol, francia, egyesült államokbeli, Costa Rica-i és ausztrál iskolák mellett az 1930-ban a Notre Dame de Sion apácarend leányiskolájának épült Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium is meghívást kapott a harmadik Sion Világtalálkozóra. A társadalmi igazságosságra nevelés lehetőségeivel és megvalósításával foglalkozó konferencián Patkó Lajos igazgató és Aszódi Judit igazgatóhelyettes mutatta be a hegyvidéki intézményt, valamint ismertette annak segítő programjait.
Elmondták, hogy Pokorni Zoltán polgármester kezdeményezésére 2010-ben indult el a szociálismunka-program a hegyvidéki önkormányzati fenntartású középiskolák részvételével. Az érettségi előtti évfolyam diákjai önkéntes alapon végezhettek segítő munkát. Az Arany János iskola együttműködést alakított ki a Nemzetközi Pető Intézettel, amely azóta is lehetőséget biztosít az Arany tanulóinak a 2011 óta már kötelező közösségi szolgálat teljesítésére.
Szívesen fogadják a diákokat a Gennaro Verolino Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Készségfejlesztő Szakiskola és Kollégiumban, a Kálvin János Református Idősek Otthonában, a Táltos Óvodában és a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál is. A fiatalok szemléletformálását és szociális érzékenységének növelését szolgálja a Válaszúton működő magyar szórványkollégium lakóinak támogatása: a Sashegyi Arany Iskolaalapítvány szervezésében az alsósok cipősdobozokban küldenek karácsonyi ajándékokat a hasonló korú erdélyi gyerekeknek.
Nemrégiben zárult le az Európai Bizottság EuropeAid támogatásával és az Artemisszió Alapítvány közreműködésével megvalósuló Afrika-projekt. Az Arany diákjai egy éven át egy Sierra Leone-i iskola tanulóival dolgoztak együtt. A környezetvédelmet, az egyenlőséget és az egészséghez való jogot hangsúlyozó projektmunka során a résztvevők megtapasztalhatták a globális felelősségvállalás és a tolerancia fontosságát. Gyűjtést is szerveztek, a mintegy 150 ezer forintból az Artemisszió Alapítvány rizst, fertőtlenítőszereket és gyógyszereket vásárolt Sierra Leone-i családoknak.
A természetvédelmi elkötelezettség elismerését jelentette a Madárbarát kert és az Ökoiskola címek elnyerése, az Örökös Ökoiskola címre pedig szeptemberben nyújt be pályázatot az Arany. A környezettudatosság elmélyítéséhez járulnak hozzá a Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesülettel közösen szervezett programok – ilyen a Normafa-takarítás, vagy a sas-hegyi természetvédelmi területen végzett munka –, valamint az ökokert gondozása, amit egész évben az iskolai osztályok végeznek.

M.