Specialis_uszoverseny

Speciális úszóverseny

Alig egy év leforgása alatt harmadszor rendez úszóversenyt a MOM Sport uszodájában az értelmileg sérült sportolókat összefogó Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ). Az országos bajnokságon a Nyári Speciális Világjátékokra utazó versenyzők is elindultak.
Wiesnerné Oravecz Éva, az MSOSZ úszó szakágának vezetője az előzményeket összefoglalva elmondta, hogy először – tavaly tavasszal – az egyik regionális versenyüknek adott helyet a Hegyvidék. A kedvező tapasztalatok birtokában az ősszel ismét a MOM Sportot választották, az októberi Fitparádé keretében újabb nagyszabású bajnokságot szerveztek. „Úgy érzem, otthonra találtunk a tizenkettedik kerületben, a Csörsz utcai uszoda mindenben megfelel az igényeinknek” – tette hozzá.
Az országos bajnokságon mintegy száz versenyző vett részt, a legfiatalabb alig múlt tízéves. Az összes úszásnemben, valamint váltóban is rajthoz álltak az úszók, akiket az előfutamok alapján divíziókba osztottak. A lebonyolítás lényege, hogy a döntőkben a legjobb és a legrosszabb időeredmény között nem lehet nagyobb a különbség 20 százaléknál. Ennek köszönhetően a nevezők közel azonos eséllyel indulnak a saját csoportjukban. Egy divízióban minimum három, maximum nyolc versenyző kaphat helyet.
„A verseny kiválóan szolgálta válogatottjaink felkészülését. A Los Angelesben július huszonegyedikén kezdődő Nyári Speciális Világjátékokon négy úszónk képviseli majd a magyar színeket” – hívta fel a figyelmet Wiesnerné Oravecz Éva, aki egy kis esélylatolgatásra is vállalkozott: szerinte valamennyien dobogós helyen végezhetnek, sőt, akár annak legmagasabb fokára is felállhatnak.
Erre talán a legnagyobb esélye Mateidesz Nórának van, ugyanis a hegyvidéki úszó itthon már mindent megnyert. Bár a világjátékok lesz az első nemzetközi megméretése, 100 méter háton, valamint 200 és 400 méter gyorson győzelmi reményekkel áll rajthoz. Minél jobb szerepléséhez a Hegyvidéki Önkormányzat is igyekszik hozzájárulni, és fizeti Nóra útiköltségének önrészét.

sm.