Szazeves_a_Maygar_Vedonoi_Szolgalat

Százéves a Magyar Védőnői Szolgálat

Az aktív és nyugdíjas kerületi védőnőket köszöntötte az önkormányzat abból az alkalomból, hogy százéves a Magyar Védőnői Szolgálat. A szakemberek emléklapokat vettek át Kovács Lajos alpolgármestertől, dr. Harmos Andreától, az önkormányzat egészségügyi és szociális bizottságának elnökétől, valamint Müller Csabától, a polgármesteri hivatal népjóléti irodájának vezetőjétől.
A hegyvidéki védőnők a házi gyermekorvosokkal közösen sokat tesznek azért, hogy a szülők megfelelő tudással gondoskodhassanak gyermekeikről – mondta el Kovács Lajos a MOM Kulturális Központban rendezett ünnepségen. Az alpolgármester szólt arról is, hogy a munkakörülmények komfortosabbá tétele érdekében az önkormányzat a jövőben a Böszörményi úti irodaépületében biztosít elhelyezést a védőnői szolgálat központjának.
Stefánia belga királyi hercegnő védnökségével 1915. június 13-án született meg Budapesten az „Országos Stefánia Szövetség az Anyák és Csecsemők Védelmére" és ezen belül a Védőnői Szolgálat. Az Európában, de még a világon is kivételesnek számító szervezet 2013-ban megkapta a Magyar Örökség Díjat, ez év áprilisában felkerült a Hungarikumok Gyűjteményébe, az Országgyűlés pedig a centenárium alkalmából a magyar védőnők napjává nyilvánította 2015. június 13-t.
A Hegyvidéken 1960 óta működik Védőnői Szolgálat. Először a XII. kerületi Tanács volt a munkáltató, majd 1981-ben az egészségügyi alapellátás átkerült a János kórházhoz. A közalkalmazottak 1992 óta a Hegyvidéki Önkormányzathoz tartoznak, attól az évtől új, integrált intézményben, a Hegyvidéki Egészségügyi és Szociális Alapszolgáltatási Központban végzik munkájukat. Jelenleg huszonhárom – körzeti és iskolai – védőnő, valamint egy családvédelmi védőnő dolgozik aktívan a XII. kerületben.

d.