Ujabb_tamogatas_a_karpataljai_magyarsagnak

Újabb támogatás a kárpátaljai magyarságnak

Az Ukrajnában kialakult háborús körülmények miatt a Kárpátalján élő magyarok létfeltételei is folyamatosan romlanak, megsegítésükre ezért adománygyűjtést, valamint ehhez kapcsolódóan jótékonysági koncertet szervezett a Hegyvidéki Önkormányzat. A koncerten neves előadóművészek léptek fel tiszteletdíj nélkül, s a közönség több mint kétszázezer forinttal járult hozzá a rászorultak támogatásához.
„Az elmúlt években igen jó kapcsolat alakult ki a Hegyvidéki Önkormányzat és a Munkácson élő magyarok között. Több ízben vittünk a városban és környékén élőknek könyveket, iskolai olvasókönyveket, az óvodások számára fejlesztő eszközöket és foglalkoztató füzeteket” – beszélt a határon átívelő kapcsolat előzményeiről Fonti Krisztina, hozzátéve, hogy a tartós élelmiszerek és a pénzadományok május végén lezáruló gyűjtését már a háborús konfliktus miatt kialakult drámai gazdasági helyzet indokolta.
A hegyvidéki alpolgármester elmondta, hogy a Kárpátalján élők körülményei napról napra rosszabbak, egy nyugdíjasnak kevesebb, mint napi egy euróból kell megélnie, a minimálbér pedig alig több napi egy eurónál. Emiatt nemcsak a kinti magyarság, de egész Ukrajna életszínvonala is rosszabb, mint a ghánai, zambiai vagy bangladesi embereké. Az árak magasak; az alapvető élelmiszerek, mint a liszt, a cukor és az olaj, hiánycikké váltak.
Fonti Krisztina hangsúlyozta, hogy a kárpátaljai magyarok változatlanul segítségre szorulnak, ezért további jótékonysági programokat indítanának. Az önkormányzat a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kezdeményezéséhez csatlakozva tervezi, hogy Munkács mellett egy kisebb magyarlakta településsel is felveszi a kapcsolatot támogatási céllal. Ősszel pedig ismét gyűjtést szerveznének egy Kárpátaljának szentelt, kulturális programokban gazdag nappal, a kerületi egyházközségekkel együttműködve, a MOM Kulturális Központban.

sz.