Irodalom_megzenesitve

Irodalom, megzenésítve

Interaktív koncerten Farkasházi Réka és a gyerekek szombat délelőtt egy elkóborolt tündér keresésére indulnak...

...és útközben találkoznak egy Varázsnagymamával, egy nyugdíjas Sárkánnyal, s megismerhetik Csöpp Katát, a tengerek lányát. A képzelet szárnyán eljutnak a cirkuszba, az állatkertbe és egy varázslatos boltba, ahol mindenki megtalálja, amire vágyik. Kortárs gyermekversek, saját dalok és feldolgozások, a zenei stílusok kavalkádja színesíti a koncertet.
„Arra törekszem, hogy az egész család jól érezze magát, hiszen a gyereknek fontos a jól együtt töltött idő. Manapság erre egyre kevesebb a lehetőség” – mondta Farkasházi Réka a Hegyvidéknek.
Ezt minden koncertjén el is éri. Nemcsak a kisebbeket varázsolja el szinte azonnal a fülbemászó dalokkal és bájos lényével, de a felnőttek is belefeledkeznek az előadásba.
A színésznő, énekesnő, aki 1994-ben, 17 évesen mutatkozott be Elek Judit Ébredés című filmjében, Gór Nagy Mária Színitanodája után az ELTE-n szerzett művelődésszervező szakos diplomát, majd két évvel ezelőtt színház- és drámapedagógusként végzett a Veszprémi Pannon Egyetemen. Ez utóbbi hivatását koncertjein is gyakorolja.
A programot mindig úgy állítják össze, hogy a műsor alatt a legfélénkebb gyerekek is megnyíljanak – és ne csak megnyíljanak, tanuljanak is. Ez Farkasházi Réka és a Tintanyúl egyik fő törekvése a szórakoztatáson kívül. Nem véletlen, hogy kortárs költők verseit zenésítik meg, és az élő zenét népszerűsítik.
Ezt a mentalitást tükrözik Réka kiadványai is: a 2004-ben megjelent Csemetéink csemegéi (Juga Veronikával közös könyve) és a 2005-ös Samunadrág című gyereklemeze is, amelyen Kukorelly Endre megzenésített verseit énekli. Hajnali csillag peremén című, Kovács András Ferenc költő műveiből készült kötete 2008-ban Az év gyerekkönyve lett. Ugyanezzel a címmel 2010-ben elkészült a második lemeze, ezt 2011-ben Fonogram-díjra jelöltek. Az elmúlt években több száz koncertet adott zenekarával.
„Mindig igyekeztünk olyan programot összeállítani, ami variálható, bővíthető, rövidíthető – emelte ki Farkasházi Réka. – Megszólal duóban, kvartettben és a teljes zenekarra hangszerelve is, vagyis szinte egyedülálló módon minden igényt ki tudunk szolgálni.”