Nyaron_is_zajlik_a_jegkarmentesites

Nyáron is zajlik a jégkármentesítés

Talán furcsán hangzik, hogy a nyár elején jégkárokról írunk, ám a tavaly december elején történt, rendkívüli jegesedés által okozott károk felszámolása jelenleg is zajlik a budai erdőkben. A munkálatok még hónapokig eltartanak, hiszen óriási területet kell rendbe tenni.
A Normafa környékét, mintegy 350 hektár területet kezelő önkormányzati szervezet, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény által megbízott szakemberek márciusig járhatóvá tették a lehullott ágaktól, kidőlt törzsektől használhatatlanná vált utak, turistautak túlnyomó többségét, ezután kezdődött el a kárelhárítás az erdőterületek belső részein. Mikó Gergely intézményvezető elmondta, hogy március elején kezdték meg a Normafa és a Libegő felső végállomása között, a hegygerincen, mintegy 100-150 méteres sávban az erdő rendbetételét, továbbá az Anna-rét és a Harangvölgy közötti, mintegy húszhektáros területen a jégkár miatt tönkrement fák vágását. Ezekkel a feladatokkal mostanra végeztek, nem kis erőfeszítéssel: a kármentesítésre az elmúlt három hónapban közel nyolcezer munkaórát fordítottak.
Az Anna-réten és környékén, valamint a Tündérhegyi út első szakaszán alpintechnikával távolították el a veszélyes fákat, a letört, belógó ágakat. A Tündérhegyi úton kosaras kocsit is igénybe vettek a veszélyelhárításhoz. A terület jelentős részén, a környezet kímélése érdekében, a munkálatokat járművek nélkül kell elvégezni.
Az intézményvezető hangsúlyozta, hogy a vegetációs ciklus kezdete óta, a természeti értékek megóvását szem előtt tartva, csak az utak mentén végzik a kármentesítést, a belső részeken ősszel folytatják a már megkezdett munkákat. Az erdőterületeken a menthetetlenül károsodott, dőlésveszélyes fákat az erdészeti szakfeladatok ellátásával megbízott Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai jelölik ki egészségügyi vágásra, a kidőlt fák egy részét azonban az erdészeti szakhatóság által előírt mennyiségben a helyén hagyják, ezáltal élőhelyet, tápanyagot nyújtva a növényeknek, állatoknak.
A főváros környéki erdőket kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. 65 000 hektáros területének közel egyharmadát érintette a tavaly decemberi jegesedés, több mint 9000 hektár súlyosan károsodott. A jégkár számos frekventált erdei és turistautat, valamint kirándulóhelyet megrongált, az erdőgazdaság szakemberei elsőként legfőképpen ezekre a helyekre összpontosították az erőforrásokat.
A veszélymentesítés során eddig közel 1300 kilométernyi erdei és turistautat tettek rendbe és szabadítottak fel. Helyreállítottak több mint 100 kilométernyi, erdőfelújítást védő kerítést is, ami az egyik legfontosabb feladat volt az erdők megóvása érdekében.
Az utak járhatóvá tétele után a tél folyamán megkezdődött a kármentesítés, a sérült faanyag elszállítása a területről. Ötszázharminc hektáron már befejeződtek a munkálatok, további ötezer hektáron pedig folyamatban van a kárelhárítás. A mentesítés a nyári időszakban is folytatódik a Pilisi Parkerdő területén, és várhatóan áthúzódik 2016-ra. A jégkár miatt körülbelül 130 hektáron kell majd erdőfelújítást, ültetéseket végezni.

sz.