Viragba_borultak_a_kozteruletek

Virágba borultak a közterületek

Közel húszezer egynyári palántával ültette be a kerületi ágyásokat a Hegyvidéki Önkormányzat és a FŐKERT Nonprofit Zrt.

Budapesten 11 500 négyzetméter virágágyat gondoz a FŐKERT Nonprofit Zrt., amely az idén több mint 250 féle, összesen mintegy 260 000 tő egynyári növényt ültetett el a közterületeken. A túlnyomó részben a FŐKERT saját termesztőtelepén nevelt palánták többsége begónia, pistike és kakastaréjfajta; ezeken kívül verbénát, bársonyvirágot és zsályaféléket, valamint az évelő dísznövények közül kasvirágot, kúpvirágot és díszgyertyát helyeztek el a szakemberek az ágyásokba.
Mivel 2015-öt az ENSZ A fény és a fényalapú technológiák nemzetközi évének nyilvánította, a FŐKERT ennek szellemében úgy alakította ki a virágágyakat, hogy a növények a fényhez kapcsolódó motívumokat, formákat és színeket jelenítsenek meg. A legnagyobb összefüggő egynyári virágágy a Margitszigeten, a Városligetben, valamint a Gellért-hegyen található. A margitszigeti ágyásokat több mint ezer önkéntes ültette be, ami Guinness-rekord.
A Hegyvidéken a Magyar jakobinusok terén, a Gesztenyés kertben, a városmajori parkban és a Mindszenty-szobornál – mintegy négyszáz négyzetméteren – közel kilencezer virágot telepítettek. A kerületi fenntartású közterületeken a Hegyvidéki Önkormányzat virágosított. A már megszokott helyeken hatezer tő egynyári virágot, elsősorban büdöskét és begóniát ültettek el.
A szokásokhoz híven a tavaszi virágosztást követően – minden kerületi lakos tíz tő futómuskátlit kapott az önkormányzattól – a polgármesteri hivatal ablakaiba is muskátlikat helyeztek ki. Szintén hagyomány a főutak villanypóznáinak virágdíszbe öltöztetése; ezúttal összesen száztíz cserép színpompás muskátli virít a Böszörményi út, a Jagelló út és az Apor Vilmos tér virágtartóiban. A növények locsolásáról és ápolásáról az önkormányzati tulajdonú HÁGÓ Kft. gondoskodik.

-os