Nyari_utepitesek_es_kozmunkak

Nyári útépítések és közműmunkák

Gőzerővel zajlanak a közterületi fejlesztések. A kedvező időjárást kihasználva a kerület több pontján útépítés kezdődött, és forgalomkorlátozásokkal járó közműépítésekre is számítani kell a következő időszakban.

Elsősorban az aszfaltozás, valamint a betonozás technológiai követelményei miatt a tavaszi, nyári, melegebb hónapokban kell elvégezni az ütemezhető közterületi útépítéseket. Ilyenkor lehet ugyanis a legjobb minőségű munkát végezni, hiszen a kötőanyagok és az öntött burkolatok megfelelően szilárdulnak meg.
Az idén nyárra a korábbi évekhez képest még több lépcső, járda és útszakasz felújítását rendelte meg az önkormányzat. Már elkészült az új támfal kialakítása a Vas Gereben utcában, amivel sikerült elejét venni, hogy a rézsűről törmelék kerüljön az útra. A hiányzó szakaszon is megtörtént a járdafelújítás a Tamási Áron utcában, a Vöröskő utcában pedig befejeződött a támfal és a lépcső hibáinak kijavítása, valamint felszerelték a gyalogosok közlekedését megkönnyítő korlátot.
Folyamatban van a szilárd burkolat kialakítása a Gyógyfű utcában, az aszfaltozás a garázsok előtti szakaszt érinti. Dolgozik a kivitelező a Sion lépcső felújításán, ami a járófelület mellett a pofafalat és a korlátot is érinti.
Várhatóan július végéig tart a Németvölgyi út Farkasréti temető főbejárata alatti, mintegy kétszáz méteres szakaszának teljes átépítése. Felbontják az útalapot, kicserélik a szegélyköveket, a temető felőli oldalon külön parkolósávot alakítanak ki az autóknak, és teljes szélességében újraaszfaltozzák az útszakaszt. A munkálatok idején félpályás útlezárásra kell számítani, a forgalmat jelzőlámpa segíti.
Újraaszfaltozzák a Szánkó utcát a BAH-csomópont feletti szakaszon, valamint a Szépkilátás úton a lépcsőt a parkolóval összekötő útpályát. Kijavítják a burkolatot a Gaál József út 20–22.-nél, s ugyanott, az alsó kanyarnál átépítik a járdát annak érdekében, hogy megszűnjön a közlekedést zavaró szabálytalan parkolás.
A babakocsis anyukák és a jobb megközelíthetőség érdekében rámpát építenek a Csaba utca 29. számú ingatlanhoz, míg a Hóvirág úti rendelő előtt térköves burkolat készül. Kijavítják a Hangya és a Breznó lépcső, valamint a Diana utca 33. és a Szent Orbán tér között a Diana utcai járda hibáit. Megújul a támfal a Karthauzi út 8. alatti ingatlannál, az Irhás árok alsó szakaszán pedig vadonatúj támfal épül.
Jelentős beruházás a Költő utcai, nagyméretű támfal átépítése. Ezt részben a Belügyminisztériumtól elnyert pályázati támogatás segítségével valósítja meg az önkormányzat.
Gázvezeték-rekonstrukció kezdődik a Kiss Áron utcában, a Tordai és a György Aladár utca között. A munkálatok idején a Kiss Áron utcát egyirányúvá teszik a Tordai utca felé.
Megújul a járdában és a részben a zöld területek alatt vezetett elektromoskábel-hálózat a Tamási Áron utca 30–70. között, a Fodor utcában (a Tamási Áron és a Pagony utca között), valamint a Tamási Áron utca 66. és a Thomán István utca 9/a között. Szintén elektromoskábel-rekonstrukciós munkálatok kezdődtek a BKK Zrt. engedélyével az Istenhegyi út 54. és a Szent Orbán tér között (a páros házszámú oldali járdán). A munkaterület mellett folyosókat alakítottak ki a gyalogosoknak, valamint parkolási és sebességkorlátozást vezettek be.
Vezetéket fektetnek az Istenhegyi út Szent Orbán tér és Nárcisz utca közötti szakaszán (a páratlan oldalon), a Szent Orbán tértől a Fodor utca 16.-ig, az Orbánhegyi út Szent Orbán tér és Stromfeld Aurél út közötti részén (a páros oldali járdán), valamint az Eötvös úton, a 47-es szám és a Konkoly-Thege Miklós út között (a járdában és a zöld területen).
Az elektromos kábel felújítása miatt ideiglenesen lezárják a Lidérc lépcsőt az Ördögszikla köz és az Edvi Illés út között, a gyalogosok a Törökbálinti út–Ördögszikla köz útvonalon közlekedhetnek. A Cinege út egyirányú lesz a Csipke úttól a Kútvölgyi út felé, mivel a Csipke út 22.-től a Kútvölgyi útig a páros oldali járdában cserélik a kábeleket.
Elektromos fejlesztés zajlik a Rácz Aladár úton, az Arató és a Kuvik utca között (a páratlan házszámú járdában), a Diós árok úton, a Susogó és a Szamóca utca között (a páratlan oldalon), valamint a Rőzse közben, a Rőzse utca 6.-tól a Diós árokig (a páros oldalon).
Vízvezeték-építés kezdődik a Győri úton, a Csörsz utca és a Kiss János altábornagy utca között, valamint a Németvölgyi út–Istenhegyi út-csomópontban, az utóbbi helyszínen korlátozzák a gyalogos- és a közúti forgalmat és a parkolási lehetőségeket. A Győri úti rekonstrukció várhatóan augusztusban folytatódik a Kapitány, az Avar és a Táltos utcában.A tervek szerint július 7-én fejeződik be az Adorján út felújítása. A kivitelezés ideje alatt naponta 8–16 óráig útlezárásra kell számítani.

-os