Unios_kuldottseg_a_hegyvideken

Uniós küldöttség a Hegyvidéken

Az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke vezetésével uniós küldöttség látogatott el a Hegyvidékre. Maroš Šefčovič a nemzetközi Energy Union Tour program keretében megtekintette a MOM Kulturális Központ magyar fejlesztésű hűtő- és fűtőrendszerét, s tájékozódott a hasonló energiatakarékos XII. kerületi beruházásokról.

Elsőként az országban a MOM Kulturális Központban alkalmaztak különleges, a szennyvíz hőjét hasznosító, környezetbarát hűtő- és fűtőrendszert. Az újításnak köszönhetően az épület fűtésszámlája a felére csökkent, míg a hűtés költsége huszonöt százalékkal lett kevesebb – mondta el Pokorni Zoltán polgármester azon a találkozón, melynek során az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke, Maroš Šefčovič tekintette meg a MOM berendezését. Az európai uniós küldöttséget vezető szakember a nemzetközi Energy Union Tour program keretében ismerkedett meg a XII. kerületben uniós támogatással megvalósuló, energiahatékonyságot növelő fejlesztésekkel.
A Hegyvidék
kitüntetett környezetben fekszik, közel ötven százalék a zöld területek aránya, ami Budapesten a legtöbb, és Európában is kiemelkedően magasnak számít – hangsúlyozta a polgármester. „Az utóbbi években számos olyan környezetvédelmi program indult a kerületben, amitől azt reméljük, hogy ez az arány a jövőben sem változik” – tette hozzá Pokorni Zoltán, aki az energiahatékonysági beruházásokról szólva kiemelte a fotovoltaikus rendszerek telepítését.
Az unió támogatásával már öt helyi önkormányzati intézmény tetején működnek napelemek, amik az épületek áramszükségletének mintegy nyolcvan százalékát képesek előállítani. „Szeretnénk folytatni ezt a programot, a cél az, hogy az intézményeink saját maguk termeljék meg a működésükhöz szükséges elektromos energia nagyobb részét” – szólt a tervekről a polgármester.
A MOM-ba telepített környezetbarát technológiáról Dombrovszky Marcell, a Thermowatt Kft. műszaki vezetője beszélt. Elmondta, hogy a cég által üzembe helyezett rendszer hőszivattyús technológiával, az épület alatt húzódó szennyvízfőcsatorna energiáját felhasználva biztosítja az épület fűtését, hűtését, ezzel jelentősen javítva az energiahatékonyságot. (A Thermowatt-technológia 2013-ban elnyerte a nemzetközi WEX Global konferencia legjelentősebb, innovációért járó Aqualia-díját, valamint 2014-ben a Víz&Energia-díjat.)
Maroš Šefčovič arra hívta fel a figyelmet, hogy az Energy Union Tour program az energiahatékonyságot növelő beruházásokat szándékozik népszerűsíteni. Ilyen a MOM Kulturális Központban és az épületegyütteshez kapcsolódó Larus Étterem és Rendezvényközpontban alkalmazott megoldás is.
Ahogyan az alelnök fogalmazott, rendkívül fontos fejlesztésről van szó, amivel a lakosság, a polgármester és a költségvetés is nyer. Az Európai Unió 400 milliárd euróért importál energiát – az összes elfogyasztott energia 40 százaléka az épületek fűtésére, hűtésére megy el. Ösztönözni kell tehát a takarékos rendszerek kiépítését, hiszen ha 1 százalékkal tudjuk növelni az energiahatékonyságot, akkor 2,6 százalékkal csökken az unió gázimportigénye – szolgált konkrét adatokkal Maroš Šefčovič, hozzátéve: a hegyvidéki projekt ezért is nagy jelentőségű, mivel jó példát mutat más önkormányzatok, intézmények számára.

M.