Epiteszet_es_termeszet_harmoniaban

Építészet és természet harmóniában

Fények és árnyékok kontrasztját, ritmusát, a harmóniát sugárzó részleteket, pillanatokat örökíti meg az épület-, város- és tájrészleteket kiragadó fotográfiáin Kazinczy Gyöngyvér, akinek munkáiból a polgármesteri hivatal földszintjén nyílt kiállítás.

Építésztermészetem: ezt a találó címet viseli a polgármesteri hivatalban látható fotókiállítás. Az alkotó, Kazinczy Gyöngyvér építész, energetikus a hétköznapokban környezet- és energiatudatos épületeket tervez, ars poeticája szerint olyan energiatakarékos, esztétikus és költséghatékony házakat, amik a környezetükkel szerves egységet képeznek, és megteremtik annak lehetőségét, hogy harmonikus, egészséges életet lehessen élni bennük.
A természetesség, a természettel való összhangra törekvés az építész fotográfiáin is megjelenik. „Fényeket, árnyékokat fotózok, a hangulatokat próbálom visszaadni” – mondta el az alkotó, aki képpárokat hozott mostani kiállítására. Ezek közt a hasonló hangulat teremt elgondolkodtató kapcsolatot: így került egymás mellé egy spaletta és egy vakolatarchitektúra, vagy egy templomtorony-sziluett Miskolcról és London legmagasabb felhőkarcolójának egy részlete.
„Az egyetemi éveim idején kezdtem fotózni, ami nagy szerelmem lett, majdhogynem az iskolát is abbahagytam emiatt. Azóta is jelen van az életemben, bár nem ez a fő elfoglaltságom” – mesélte Kazinczy Gyöngyvér, aki csak alkalomszerűen kap felkérést egy-egy épületfotózásra: korábban nagyobb kivitelező cégek kértek tőle képeket, vagy építészek bízták meg, hogy a frissen átadott épületeikről fotókat készítsen szaklapok számára. Amúgy saját kedvére fényképez; művészi munkáival a Galéria 12 több csoportos kiállításán is találkozhattunk már, legutóbb pedig a MOM Kulturális Központban láthattunk válogatást téli képeiből.
„Gyöngyvérnek a hobbija a foglalkozása, illetve a foglalkozása a hobbija, hiszen az építészetet, a természet szeretetét és a fotózást példaértékű módon tudta összegyúrni, eggyé tenni” – mondta a kiállítás megnyitóján Fürjes Balázs Zoltán. A Virtuális Erőmű Program Nonprofit Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, hogy nagyra értékeli Kazinczy Gyöngyvér munkásságát, akinek 2013-ban, az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat keretében ő adhatta át Az év fiatal energetikai szakértőjének járó díjat az Országházban.

sz.

Az Építésztermészetem című kiállítás június 8-ig, ügyfélfogadási időben látogatható a polgármesteri hivatal földszintjén.