Erdelyi_kirandulas

Erdélyi kirándulás

A Határtalanul! program révén Erdélyben jártak a Testnevelési Egyetem gyakorlóiskolájának hetedikes tanulói. A gyerekek felkeresték Nagyvárad, Körösfő, Torda, Torockó és Kolozsvár magyar vonatkozású emlékhelyeit is.

A Határtalanul! programot elsődlegesen azért hozták létre, hogy erősítse a nemzeti összetartozást, személyes kapcsolat alakuljon ki az anyaországban és a határokon túl élő magyar diákok között. Ennek érdekében a magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykirándulásokon vehetnek részt a szomszédos országok magyarlakta területein.
Első alkalommal pályázott a támogatásra a Diana utcai Testnevelési Egyetem Gyakorló Sportiskolai Általános Iskola és Gimnázium, amelynek ötödikes tanulói a program révén jutottak el a Partium és Kalotaszeg vidékére. A kiránduláson kiemelt figyelmet kapott az ott élő magyarság szokásainak és hagyományainak, valamint Erdély történelmének, gazdaságának és kultúrájának megismerése.
Kolozsváron és Magyarlónán, a helyi iskolásokkal szervezett városnézésen a hegyvidéki diákok a hozzájuk hasonló korú gyerekek mindennapjaiba nyerhettek bepillantást. Jártak Nagyvárad, Körösfő, Torda, Torockó és Kolozsvár magyar vonatkozású emlékhelyein, a váradi püspöki székesegyház előtt koszorúzással emlékeztek meg Szent Lászlóról, míg Kalotaszentkirályon Szent István és Ady Endre alakját elevenítették fel.
Elmentek a Tordai-hasadékhoz, megnézték a tordai sóbányát, a Sziget-hegységet, a Havasrekettyei-vízesést és a Székelykő hatalmas mészkőtömbjét; láttak népviseleti bemutatót, közösen sütöttek kürtőskalácsot. Ennél is fontosabb azonban, hogy a rendelkezésre álló három nap alatt megbizonyosodhattak az erdélyi magyarok vendégszeretetéről, ízelítőt kaptak abból, hogyan élnek határon túli magyar kortársaik.
„Fontosnak tartjuk, hogy diákjaink minél több magyarlakta vidéket bejárjanak, évek óta ennek szellemében szervezünk osztálykirándulásokat – mondta el lapunknak Holló Imre, a Határtalanul! program iskolai szervezője. – Az utóbbi időszakban kétszer utaztunk el Erdélybe, de voltunk a Felvidéken, Burgenlandban és Kárpátalján is, Lengyelországban pedig felkerestük a magyar vonatkozású történelmi helyeket és emlékeket. Auschwitzban a magyar barakknál koszorúztunk.”
A gyerekek az utazásokat követően mindig kapnak valamilyen emlékeztető feladatot – tette hozzá a történelem szakos pedagógus. A kirándulás ezúttal sem ért véget a hazatéréssel, az Erdélyből hozott tájjellegű ételekből ugyanis iskolai gasztronómiai bemutatót rendeztek, amelyről nem hiányozhatott az erdélyi szalonna, a juhsajt, a kürtős kalács, az áfonyaszörp és a csipkelekvár sem. A diákok által az út során készített fényképekből, rajzokból, interjúkból, valamint a különböző gyűjtésekből hamarosan egész napos kiállítást szerveznek a TE gyakorlóiskolájában.

sm.