Kitartas_onfegyelem_es_tehetseg

Kitartás, önfegyelem, tehetség

Talán nincs is olyan hazai vagy nemzetközi verseny, amin ne szerepelt volna eredményesen a Solti György Zenei Alapfokú Művészeti Iskola. Mi a hegyvidéki zeneiskola sikereinek titka? Erről is kérdeztük Dióssy Krisztina igazgatót.

Komoly nemzetközi és hazai versenyek sorát nyerték meg ebben a tanévben is. Melyik eredményre a legbüszkébbek?

– Nehéz megmondani, de talán az országos és nemzetközi helyezéseink a legkiemelkedőbbek. A IV. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyen második lett Bede Domonkos, akinek a tanára Aczélné Sályi Orsolya. A XIII. Országos Gitárversenyen, Vácon Illyés Lóránt harmadik helyezést ért el, az ő tanára Mórotz Sára. A X. Országos Négykezes- és Kétzongorás Versenyen, Balassagyarmaton Morvai Zsuzsa és Perczel Jakab győzött – a tanáruk Minkó-Szekeres Ildikó –, országos második lett a Csákay Domonkos–Horváth Benedek páros Aczélné Sályi Orsolya felkészítésével, s két harmadik helyezettünk is van: Szabó Csenge és Szabó Soma – Nagy Petra növendékei –, valamint Csikor Katalin és Csanády Tádé, akik Nagy Petra és Aczélné Sályi Orsolya tanítványai. Az V. Országos Zeneiskolai Oboafesztiválon arany fokozatot kapott Kézdy Borbála – Hajósy Ida tanítványa –, s az I. Regionális Gitár Kamaraversenyen, Veszprémben a Győri István vezette csoportunk szintúgy arany fokozatot nyert el. A XII. Budapesti Furulyafesztiválon ugyancsak arany fokozattal jutalmazták Fehér Lilit, Hajósy Ida növendékét. A legfrissebb eredményünk pedig: a 63. Európai Ifjúsági Zenei Fesztiválon ismét első lett vonószenekarunk, Bolla Milán vezényletével.

Számtalan zeneiskola működik hazánkban, de bátran kijelenthetjük – és ezt az iménti eredménylista is igazolja –, hogy a Solti György Zenei Alapfokú Művészeti Iskolához hasonló nemigen van. Mi a sikerük titka?

– Kiváló szakemberek dolgoznak itt együtt, elhivatottak és lelkesek. Szeretjük a munkánkat; a hivatásunk egyben talán a hobbink is, így a zenetanítás az egyik legfontosabb dolog az életünkben. Tantestületünk összetartó és segítőkész emberekből áll, akik bármikor készek egymás munkáját is segíteni, erősíteni jó tanácsokkal, ötletekkel vagy csak egy meghallgatással. Azt hiszem, ezek nagy-nagy értékek a mai világban.

A kiváló eredmények mögött mennyi munka rejlik?

– A versenyre felkészítő tanáraink a mindennapi feladataik mellett heti több pluszórát is eltöltenek a növendékek felkészítésével, már-már megszállottan. Mint az élet minden területén, nálunk is igaz, hogy a befektetett munka meghozza gyümölcsét. Sok-sok kitartás, önfegyelem és szorgalom van az eredményeink mögött, természetesen a veleszületett tehetség mellett.

Milyen álmaik vannak még?

– A versenyeken való részvétel komoly erőpróba tanárnak, növendéknek egyaránt. Fenntartani a motiváltságot, a lelkesedést, minden évben elérni ezeket az eredményeket – ez már önmagában is szép és megvalósításra váró álom. Az idei, 2014–2015-ös tanévünk valóban bővelkedik sikerekben, amiért köszönetet mondhatok kollégáimnak, a versenyző gyerekeknek és szüleiknek.

bm.