Koszonjuk_hogy_eljottek

„Köszönjük, hogy eljöttek!”

Az igen szavazatok győztek a Normafa rendezésével kapcsolatos május 17-i helyi népszavazáson – jelentette be Pokorni Zoltán röviddel a voksolás lezárását követően.

A referendumon 27,4 százalékos volt a részvétel, ami a helyi népszavazások között jó aránynak tekinthető. A résztvevők 81 százaléka szavazott igennel, 19 százaléka pedig nemmel, ennek kapcsán a polgármester hangsúlyozta: a kerületben élők többsége egyetért az önkormányzat által kijelölt rendezéssel, és élni kíván azzal, hogy a kormány kötelezettséget vállalt a finanszírozásra.
„Mindenkinek köszönjük, hogy eljött szavazni, és véleményt nyilvánított voksával a Normafa ügyében!” – mondta Pokorni Zoltán. A polgármester szólt arról is, hogy az elmúlt másfél évben, néhány kivételtől eltekintve, az önkormányzat tárgyilagos és korrekt párbeszédet folytatott a zöld- és civilszervezetekkel, ellenzéki képviselőkkel, ennek köszönhető a konszenzusos javaslat. „A huszonegyedik században ezt a politikai metódust kell folytatni” – tette hozzá, véleménye szerint ugyanis a választópolgárok azt támogatják, amibe bele tudnak szólni, ezért a jövőben egyre fontosabb lesz, hogy minél inkább bevonják az embereket a közügyek eldöntésébe.
„Ahhoz, hogy jogi szempontból kötő erejű legyen a népszavazás, mintegy huszonnégyezer embernek kellett volna elmennie. Ebben nem is bíztam, hiszen Budapesten 2010 óta csak egy népszavazás volt jogi értelemben eredményes. Azért is mondtam el korábban többször: akárhányan is mennek el véleményt nyilvánítani, magunkra nézve kötelezőnek fogadjuk el a végeredményt” – mondta el lapunknak a polgármester.
A Normafa-program megvalósítása több évet vesz majd igénybe. Gyakorlatilag azonnal megkezdődhet a megvalósíthatósági tanulmány második fázisának elkészítése, azaz a tervek véglegesítése, ami várhatóan az év harmadik negyedében befejeződik. A megoldandó feladatok között számos olyan szerepel, ami hosszabb kidolgozást igényel, de egyes fejlesztések már a következő néhány hónapban megvalósulhatnak. Megkezdődik például az Anna-réti játszótér teljes felújításának és a turistaösvények rendbetételének kidolgozása.
Pokorni Zoltán kitért arra is, hogy az egykori lóvasút-végállomás épületének felújítása – amihez már megvan az építési engedély – az idén elindulhat, és várhatóan a Jánoshegyi út helyreállításának, valamint az út menti, mozgásérzékelős világítással ellátott futósáv kialakításának előkészületei is megtörténhetnek az év végéig.

z.