Noi_Tiger_Woods_a_Hegyvidekrol

„Női Tiger Woods” a Hegyvidékről?

A Hegyvidéken bontogatja szárnyait az egyik legtehetségesebbnek tartott magyar golfozó. A Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanulója, a tizenhat éves Szemerey Lili rohamléptekkel halad előre a ranglétrán, jelenleg a juniorválogatott harmadik számú versenyzője, de azt mondja, ez csak időleges: jövőre szeretne a legjobb lenni, idővel pedig a profik között is bemutatkozna.

Általában minden sportágra igaz, hogy érdemes minél fiatalabb korban elkezdeni. Így van ez a golf esetében is?

– Nagyon is! Ha valaki golfversenyző szeretne lenni, az a jó, ha minél hamarabb megtanulja az alapokat. Ráadásul az izomzat fejlődése miatt sem mindegy, hogy mikor kapjuk a nagyobb terhelést.

Mikor vettél először golfütőt a kezedbe? Azonnali „szerelem” volt, vagy más sportágat is kipróbáltál?

– Hat éve kezdtem golfozni, amikor a Budapest Highland Golf Club & Academy szervezésében egy nyári juniortáborban vettem részt. Közben lovagoltam; bevallom, a golf először nem is tetszett. Aztán a következő táborban ez megváltozott, azt vettem észre, hogy egyre jobban érdekel a játék, úgyhogy elkezdtem egyénileg is leckéket venni jelenlegi edzőmtől, Bőndicz Gergőtől.

Meglehetősen ritka, hogy egy lány golfozik. A szüleid mit szóltak hozzá?

– Minden támogatást megkaptam tőlük, azt mondták, ha tényleg ez a sport érdekel, és nem hagyom abba idő előtt, csináljam nyugodtan, ők segítenek. Az óvatosságuk érthető volt, hiszen korábban több mindennel is megpróbálkoztam, lovagoltam, írszteppeltem és úsztam, de mindegyiket hamar befejeztem.

A kezdetektől tudatosan készültél a versenyzésre?

– Hobbinak indult, nem gondoltam arra, hogy versenyezzek. Tetszett a mozgás, élveztem a játékot, az újdonságot. Aztán egy év után az edzőm azt mondta, sokkal több van bennem annál, hogy csak úgy kedvtelésből ütögessek. Az első versenyemet megnyertem, ez pedig újabb lökést adott, hogy még többet eddzek.

Mi kell ahhoz, hogy valaki igazán jó golfjátékos legyen?

– Ha röviden szeretnék válaszolni, azt mondanám: minél több gyakorlás és tökéletes mentális felkészültség. Ez utóbbi különösen fontos, mert profi szinten nem elég nagyokat ütni és fizikailag bírni, hanem „agyban” is a csúcson kell lenni. Nekem is voltak olyan versenyeim, amiknek az elején nagyon jól kezdtem, viszont a végére mentálisan annyira elfáradtam, hogy két ütéssel lerontottam az eredményemet. Ezért a koncentrációmat mindenképpen fejlesztenem kell. Persze, az a legjobb, amikor gyakorlásképpen végigütök egy pályát, csak játszom, és élvezem a környezetet, a bokrokat, fákat, virágokat, a különféle állatokat – azt hiszem, ez az egyik legnagyobb ajándéka a golfnak.

Talán nem mindenki tudja pontosan, hogyan zajlik egy golfverseny. Mik a szabályok?

– Egy átlagos versenyen reggel indítják el az első úgynevezett flightot (csapatot), amiben három ember játszik. A lényeg, hogy egymás után elütnek mind a hárman, a következő ütés azé, aki a legtávolabb van a zászlótól. Ez így megy addig, amíg az adott szakaszon mindenki be nem üti a labdáját a lukba. A csapatba a pontszámok alapján lehet bekerülni, a kezdőknek 45 a hendikepjük, ami folyamatosan csökken. Az amatőr golfosok között a 0 a legjobb, én most a 6,0-nál tartok. A profiknak, miután elérték a nullát, már nincs hendikepjük, ők már pénzdíjakért játszhatnak.

Mi az eddigi legjobb eredményed, és melyik a legemlékezetesebb számodra?

– Tavaly októberben a juniorválogatottal az Izrael Junior Nyílt Bajnokságon hetvenhetet ütöttem, és felállhattam a dobogóra. Ez volt az első külföldi érmem, aminek nagyon örültem. A legszívesebben talán 2011-re emlékszem, amikor versenyezni kezdtem, és rögtön megválasztottak az év felfedezettjének.

Rióban a golf is bemutatkozik az olimpián. Van esélyed bekerülni a magyar csapatba?

– Mindig csodáltam azokat az embereket, akik kijutottak az olimpiára. Így, hogy a golf is csatlakozik az ötkarikás játékokhoz, számomra is megnyílik a lehetőség. A kvalifikációhoz először profi játékossá kell válni, ezt viszont tizennyolc éves koromig nem tervezem, úgyhogy csak a Riót követő olimpiában gondolkodom. Azon mindenképpen ott akarok lenni, és képviselni Magyarországot a legnagyobb sportversenyen. A rövid távú célom, hogy a juniorválogatottak rangsorában a harmadikról fellépjek az első helyre, amire minden esélyem megvan, mert nagyon kicsi a lemaradásom. Aztán jöhet a profi státusz és az olimpia, amelyen bebizonyíthatom, hogy női golfosból is lehet „Tiger Woods”.

Knp.